Merkel kitiltaná a brit turistákat az EU-ból

Az először Indiában azonosított delta variáns terjedése aggodalommal tölti el a kancellárt.

Mártonffy Attila
Forrás: Reuters, Mirror, Sun, MTI2021. 06. 28. 15:06
MACRON, Emmanuel; MERKEL, Angela; JOHNSON, Boris
A szigetország vezetője szerint antidemokratikus a záradék Fotó: MTI/EPA/BLOOMBERG/Simon Dawson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország kísérletet tesz arra, hogy kitiltassa brit turistákat az Európai Unióból, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen vagy sem. Angela Merkel kancellár feltett szándéka ugyanis, hogy kockázatos országnak nyilváníttassa Nagy-Britanniát a koronavírus delta (indiai) variánsának széles körű elterjedtsége miatt. A tervet – amelyet máris ellenez Görögország, Spanyolország, Ciprus, Málta és Portugália – Merkel ma az EU illetékes válságbizottsága elé terjeszti, majd pénteken találkozik Boris Johnson brit miniszterelnökkel is, aki hírek szerint megpróbálja majd eltéríteni Merkelt a szándékától. London eredetileg a jövő hónapban akarta nyilvánosságra hozni, hogy a védőoltással rendelkező állampolgárok korlátlanul utazhatnak mindenhová, kivéve a legmagasabb Covid-kockázatot jelentő országokba. A brit utazási irodák és légitársaságok üdvözölték a múlt heti döntést,

a nyaralásra készülő bitek pedig megrohanták az utazási irodákat, miután a hatóság tizennégy országot visszahelyezett a zöld listára

– köztük olyan kedvelt célpontokat, mint a Baleár-szigetek, Málta és Madeira. A londoni kormány egyébként a nyár végén tervezi feloldani a tíznapos karanténkötelezettséget a bizonyos sárga jelzésű országokból hazatérő, már mindkét oltással rendelkező britek számára. Az ugyanezen a listán szereplő, Franciaországból, Görögországból, Olaszországból és Spanyolországból visszatérő briteknek azonban továbbra is el kell különíteniük magukat.

Merkelt azonban aggasztja a vírus delta változatának gyors terjedése, s szándékában áll „aggodalomra okot adó országgá” nyilvánítani az Egyesült Királyságot. Jelenleg a Németországba utazó briteknek tizennégy napot karanténban kell tölteniük megérkezésük után. Emmanuel Macron francia elnök is támogatja, hogy a beoltatlan utazók kötelező elkülönítésben részesüljenek. A német kancellár egyébként már egy ideje próbálja rávenni az unió Brüsszelben ülésező vezetőit, hogy szigorú karanténintézkedéseknek vessék alá a Nagy-Britanniából az EU-ba érkezőket. Grant Shapps brit közlekedési miniszter szerint Merkel aggodalmait az okozza, hogy

Németországban lelassult a vakcina szétosztása, s a lakosságnak eddig csak 52 százaléka kapta meg mindkét oltást, szemben a brit 65 százalékos átoltottsággal.

Hivatalos mai adatok szerint az Egyesült Királyságban a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19-járvány fertőzöttjeinek száma 4 748 644, s 128 364-en haltak bele a betegségbe. Németországban 3 734 489 a fertőzöttek száma, 90 768 pedig a halottaké.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.