Mérséklődik a veszély a járvány gócpontjában

Hat kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány, a Covid–19 miatti készültségi fokozatát, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

Magyar Nemzet
2020. 02. 25. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnaptól hat kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány, a Covid–19 miatti készültségi fokozatát, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését. A második leginkább fertőzött dél-kínai Kuangtung tartomány hétfőtől kezdve a legmagasabb, 1-es fokozatú közegészségügyi vészhelyzetet 2-es fokozatra mérsékelte. Ezenkívül az észak-kínai Sanhszi is 2-es, míg Kanszu, Liao­ning, Kujcsou és Jünnan 3-as fokozatra enyhítette a készültséget, amelynek Kínában négy szintje van – írja az MTI.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tegnap közölt adatai szerint vasárnap éjfélig Kína szárazföldi részén 409 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt. Az új esetek közül 398-at jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 348-at a tartomány székhelyéről, Vuhanból. A járványra való tekintettel Kína legfelsőbb döntéshozó testülete tegnap úgy döntött, hogy elhalasztja az eredetileg március elejére tervezett parlamenti ülésszakot. A CCTV hírcsatorna jelentése szerint csak rövid halasztásról van szó. A kínai parlament évenkénti, általában tíz napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.

A maszkok nem kívánt, de szükséges díszítőelemei a hongkongi esküvői öltözéknek
Fotó: Reuters

Közben több országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent a kínai Vuhanból indult koronavírus, Iránban 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Irak lezárta egyik Kuvaittal közös határátkelőhelyét azt követően, hogy az emirátusban három fertőzöttről számoltak be. Bahreinben egy Irakból érkező ember szervezetében mutatták ki a vírust, az illetőt karanténba helyezték. Észak-Koreában 380 külföldit különítettek el tegnap a védekezés jegyében. Az országban egyelőre senki sem betegedett meg a járványtól, de a diplomaták nem hagyhatják el lakhelyüket. Egyidejűleg legalább féltucatnyi állam tiltotta meg dél-koreai utazók belépését azt követően, hogy az országban tegnapra az egy héttel korábbi 30-ról 833-ra ugrott a fertőzöttek száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.