Mexikó bővítené a legális migráció lehetőségeit az USA felé

Évente 600-800 ezer mexikói vendégmunkást küldene az Egyesült Államokba Andrés Manuel López Obrador.

2021. 03. 02. 13:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mexikói államfő évekig együttműködött Donald Trumppal annak ellenére, hogy a volt elnök rendszeresen sértegette a mexikóiakat: számos alkalommal drogkereskedőknek vagy erőszaktevőknek nevezte a közép-amerikai országból érkező bevándorlókat, ráadásul egyik legemlékezetesebb 2016-os kampányígérete éppen az volt, hogy egy hatalmas falat húz a mexikói–amerikai határra és Mexikót kötelezi majd arra, hogy fizessen érte. Andrés Manuel López Obradornak azonban most az az érdeke, hogy egy, az elődjénél sokkal diplomatikusabb amerikai elnökkel alakítson ki baráti kapcsolatot. Márpedig ez Joe Bidennel kizárólag új alapokra helyezve és teljesen más hangvételben működhet – írta elemzésében az amerikai Politico azt követően, hogy az amerikai és a mexikói elnök helyi idő szerint hétfőn virtuálisan egyeztetett a két ország migrációs politikájáról, valamint a koronavírus-járvány elleni küzdelemről.

A találkozóról közösen kiadott közleményük egyébként nem bővelkedik a részletekben, sokkal inkább arról tanúskodik, hogy mindkét fél igyekezett hangsúlyozni a kölcsönös tiszteletre alapuló kétoldalú kapcsolatok fontosságát. Az ABC News ugyanakkor arról írt, hogy a diplomáciai kapcsolatok ápolására vonatkozóan López Obradornak egészen konkrét elképzelései is vannak. A mexikói elnök ugyanis a virtuális találkozó előtt arról beszélt:

javaslatot szándékozik tenni Joe Bidennek egy új bevándorlási munkaprogram felállítására, amelynek keretében évente 600-800 ezer mexikói, illetve közép-amerikai bevándorló érkezhetne az Egyesült Államokba, méghozzá legálisan.

Az ABC News azt írta, az amerikai elnök magas rangú tisztviselői egyelőre nem voltak hajlandók kommentálni, hogy vajon Biden támogatna vagy ellenezne-e egy ilyen javaslatot, azt ugyanakkor megerősítették, hogy mindkét ország egyetért abban, hogy szükséges a legális bevándorlás lehetőségeinek bővítése. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára újságírói kérdésre ugyanakkor elmondta:

a Bracero-program visszaállításához a kongresszus lépéseire van szükség.

A Bracero-program a spanyol kétkezi munkás szóból kapta a nevét, amely az Egyesült Államok délnyugati mezőgazdasági területeinek munkaerő-szükségletét kívánta kielégíteni közép-amerikai vendégmunkásokkal a második világháború alatt, illetve azt követően. Hétfőn López Obrador mindenesetre elmondta:

új javaslata nemcsak a mezőgazdasági dolgozóknak, hanem más ágazatoknak és szakembereknek is lehetőséget teremtene.

Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, mi lesz a Trump által ígért hatalmas fal sorsa. Annak építése csupán az előző elnök hivatali ciklusának vége felé kezdődött el, így alig húsz százaléka van készen, amit ráadásul Trump részben a Pentagon pénzéből finanszírozott, miután az illegális bevándorlás és a drogkereskedelem megállításának céljával Trump 2019 márciusában vészhelyzetet hirdetett. Joe Biden egyik első lépése volt elnökként, hogy rendelettel szüntette meg a határfal építésének finanszírozására kihirdetett vészhelyzetet, elemzők szerint ugyanakkor bár a Trump által megálmodott fal bizonyosan nem fog tovább épülni, arra is kevés esély van, hogy a demokrata politikus lebontatja azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.