Mexikó is több millió orosz vakcinát vásárol

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök koronavírustesztje pozitív lett mielőtt a bejelentést tette.

MTI
2021. 01. 25. 19:00
Mexico's President Andres Manuel Lopez Obrador gestures during a news conference at National Palace in Mexico City
Mexico's President Andres Manuel Lopez Obrador gestures during a news conference at National Palace in Mexico City, Mexico December 26, 2018. REUTERS/Daniel Becerril - RC14A73D2AC0 Fotó: Daniel Becerril
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a közösségi médiában beszámolt arról, hogy hétfőn telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel megállapodott abban, hogy Oroszország 24 millió adagot küld Mexikónak a Szputnyik V nevű, koronavírus elleni orosz vakcinából. A mexikói kormány egyelőre nem részletezte, hogy mikorra várhatók az első Szputnyik V-oltóanyagok.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. Ritkán hord maszkot Fotó: Reuters

A bejelentést azután tette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, ám továbbra is ellátja államfői teendőit. – Az elnök jól van, elég erős ahhoz, hogy maradéktalanul ellássa feladatait, és távösszeköttetéssel részt vesz néhány megbeszélésen – mondta az államfőt a reggeli sajtótájékoztatón helyettesítő Sánchez Cordero. Kétéves hivatali ideje alatt most először nem jelent meg az elnök a napi sajtótájékoztatón.

A 67 éves López Obrador vasárnap a kormány több tagjának kíséretében látogatást tett San Luis Potosíban és Nuevo Leónban. Az elnök, akit sokan bírálnak a koronavírus-világjárvány mexikói kezelése miatt és azért, mert nem mutat személyes példát a megelőzésre a nyilvánosság előtt, a Twitter mikroblogportálon közölte:

„A tünetek enyhék, de máris orvosi ellátásban részesülök.”

Kora és magas vérnyomása ellenére az elnök nem kapott védőoltást, amikor Mexikó megkapta a Pfizer”BioNTech vakcinaszállítmányát. Azt mondta az egészségügyi dolgozóknak, hogy először őket kell beoltani. A kormány oltási programja szerint a 60 év felettieket februárban oltják be. López Obradort ritkán lehet maszkban látni, és folytatta sűrű utazásait kereskedelmi járatokon.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki novemberben felszólította a mexikói vezetőket, hogy vegyék komolyan a járványt, és mutassanak példát az állampolgároknak, hétfőn a Twitteren kívánt gyors gyógyulást az elnöknek. Az elnököt legutóbbi útjára elkísérő miniszterek között volt Marcelo Luis Ebrard Casaubón külügyminiszter és Olga Sánchez Cordero belügyminiszter. Sánchez első tesztjének eredménye negatív lett, most várja a második tesztet, Ebrard pedig a Twitteren közölte, hogy várja saját eredményeit, és amíg nem bizonyul negatívnak, elvonul az emberek közeléből.

Mexikóban 1 763 219 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és az általa okozott Covid–19-betegség 149 614 emberéletet követelt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint.

A mexikói elnökön kívül a latin-amerikai vezetők között Jair Bolsonaro brazil, Alejandro Giammattei guatemalai, Juan Orlando Hernández hondurasi elnök, valamint Jeanine Ánez korábbi ideiglenes bolíviai államfő koronavírustesztje lett pozitív, valamennyien meggyógyultak a fertőzésből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.