Mexikó megszigorította a migránsok ellenőrzését déli határánál

Forrás: MTI2019. 06. 19. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mexikói hatóságok kedden a fegyveres erők bevonásával, fokozott szigorral ellenőrizték a déli határon át érkező, az Egyesült Államok területére belépni kívánó migránsokat.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint a múlt hét vége óta a Nemzeti Gárda több mint 400 tagja teljes erőbedobással végezte az ellenőrzési feladatokat a mexikói-guatemalai – mintegy 650 kilométeres – határszakasz közelében.

A határ közelében lévő Tapachula, Suchiate, Huehuetán és Huixtla városokban kedden szúrópróbaszerű vizsgálatokat folytattak a bevándorlók körében a parkok, szállodák, piacok területén, az utcákon és az autóutakon.

Mexikó és az Egyesült Államok másfél héttel korábban kötött megállapodást az illegális migráció megfékezéséről, ennek részeként Mexikó a Nemzeti Gárda hatezer katonáját telepíti a guatemalai határra a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatására. Ezen a szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

A Nemzeti Gárda a hadsereggel, a tengerészgyalogsággal és a rendőrséggel együttműködve végzi feladatát. A mostani fokozott ellenőrzési művelet során különleges figyelmet szentelnek a Tapachulában lévő befogadóközpontra, amelyből április 25-én mintegy 1300 ember tört ki. A migránsok valamivel több mint fele később visszatért oda, de mintegy hatszáznak nyoma veszett. A központ lakóinak zöme Kubából érkezett. Az incidens is azt jelzi, hogy a Mexikót sújtó migránshullám a végletekig megterhelte az ország befogadóképességét.

Az Egyesült Államokkal kötött egyezség elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-től bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. E terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Washington adatai szerint az év eleje óta 670 ezer migráns érkezett az Egyesült Államok mexikói határához. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának minapi közlése szerint az év kezdete óta 593 507 közép-amerikai menedékkérő jutott el Mexikón keresztül az Egyesült Államok déli határáig. Csak májusban 132 ezer embert tartóztattak fel az amerikai hatóságok az Egyesült Államok déli határán. Ilyen sokan 2006 óta nem próbáltak egyetlen hónap alatt bejutni az országba.

Hétfőn egyébként az amerikai külügyminisztérium bejelentette: az amerikai kormányzat a migránsválság miatt végleg megvonja az anyagi támogatást Salvadortól, Guatemalától és Honduras-tól.

A három ország azért nem kapja meg a 2018-as pénzügyi évre megszavazott, összesen 370 millió dolláros segélyt, mert Washington álláspontja szerint vezetőik nem akadályozták meg, hogy országaikból illegális bevándorlók tömegei vágjanak neki a mexikói-amerikai határnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.