Mexikó szerint La Paz-i nagykövetségét sorozatosan zaklatják a bolíviai hatóságok

A mexikói külügyminisztérium keddi nyilatkozatában panaszolta, hogy La Paz-i nagykövetségét sorozatos zaklatások érik a bolíviai hatóságok részéről arra hivatkozva, hogy e diplomáciai képviselet Evo Morales lemondatott korábbi bolíviai államfő kormányapparátusának több körözött tagjának nyújt menedéket.

Forrás: MTI2019. 12. 25. 10:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mexikói kormány aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a bolíviai biztonsági és hírszerző szervek túlzott megfigyelés alatt tartják a nagykövetséget, lefotóznak mindenkit, aki bemegy oda vagy kijön onnan, sőt az intézmény alkalmazottait zaklatják, és egyszer megállították azt a gépkocsit, amelyben éppen maga a nagykövet utazott.

A bolíviai hatóságok arra hivatkoznak, hogy a nagykövetségre a Morales-kormány több magas rangú tisztségviselője, politikusa menekült, és négyük ellen letartóztatási parancs van érvényben. Utóbbiakat „lázadás, terrorizmus és terrorizmus pénzelése” gyanújával akarják őrizetbe venni.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és a rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani, és először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült. Hívei puccsról beszélnek.

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Áñez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét, és új szavazást tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.