Mexikói elnök: Lehetséges, hogy voltak túlkapások a migránsokkal szemben

Lehetséges, hogy voltak túlkapások a mexikói határvédelmi erők részéről a migránsok ellenőrzésekor az Egyesült Államokkal közös határon – ismerte el kedden a mexikói elnök.

Forrás: MTI2019. 06. 25. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrés Manuel López Obrador reggeli sajtótájékoztatóján így válaszolt a Bravo-folyón keresztül Mexikóból az Egyesült Államokba eljutni szándékozó közép-amerikai migránsok haláleseteit firtató kérdésekre. Egyes beszámolók szerint a mexikói határvédelmi szervek erőszakhoz folyamodtak annak érdekében, hogy elejét vegyék a határátlépési kísérleteknek.

„Lehetséges, hogy voltak túlkapások, de mindenki azt az utasítást kapta, hogy tartsa tiszteletben az emberei jogokat, és ez így is lesz” – mondta López Obrador. Közölte ugyanakkor, hogy felül fogja vizsgálni az ügyet. Fontosnak nevezte, hogy hatékony legyen az ellenőrzés, eközben azonban tiszteletben kell tartani az emberi jogokat.

A kérdésre, lehetséges-e, hogy három terroristagyanús személy belépett az ország területére, a mexikói elnök azt mondta: a kormány vizsgálja, hogy az Iszlám Állam feltételezett terroristái valóban jelen vannak-e a régióban, és valóban bejutottak-e Mexikóba.

Az elmúlt 24 órában számos mexikói médium idézte az amerikai Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) jelentését, amely arra figyelmeztet: vélhetően az Iszlám Állam egyik terrorsejtjét alkotó két egyiptomi és egy iraki állampolgár van úton Közép-Amerikában más migránsokkal együtt, végső úti céljuk Mexikón keresztül az Egyesült Államok.

Luis Crescencio Sandoval mexikói védelmi miniszter a mexikói elnökkel közös hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a különböző egységeknek immáron mintegy 21 500 tagja segíti a Mexikói Bevándorlási Intézet (Inami) munkáját a határon.

Mexikó és az Egyesült Államok június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről. Ez elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-től bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. E terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Csak májusban 140 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel az Egyesült Államok déli határán, köztük 57 ezer fiatalkorút. Tizenhárom éve nem volt arra példa, hogy ennyien érkeztek egy hónap alatt a határhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.