Migránsok foglalták el a párizsi Panthéont

A tüntetők egy része bejutott a mauzóleum épületébe is, ahol egy szónok felolvasta a magát fekete mellényes mozgalomnak nevező csoport követeléseit.

Forrás: hirado.hu2019. 07. 13. 20:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenlő jogokat, szabadságot és jobb életet követeltek azok az afrikai bevándorlók, akik elfoglalták a Panthéont Párizsban. Azt mondják, ők a fekete mellényes mozgalom tagjai, akik tavasszal az egyik párizsi repteret is megrohamozták.

Ott azt kiabálták, hogy Franciaország nem a franciáké. Közben a nyugati politikusok nyilatkozataiból úgy tűnik, mintha semmi nem változott volna az unióban 2015 óta: a baloldali német külügyminiszter azt követeli, hogy nyissák meg a Földközi-tengeri kikötőket, a bevándorlókat pedig a tagállamok között kellene szétosztani – fogalmazott az M1 Híradója.

Mit akarunk? Iratokat! Kinek? Mindenkinek! – ezt skandálták a tüntetők pénteken a párizsi Panthéon épülete előtt. A francia kultúra és tudomány nagyjainak nyughelyéül szolgáló műeméket több száz nyugat-afrikai migráns rohanta meg. A tiltakozók azt sérelmezték, hogy a kormány nem ad automatikusan letelepedési engedélyt az illegálisan érkezett bevándorlóknak.

Meg akartuk mutatni, hogy dühösek vagyunk

a nehézségek miatt, amiken keresztül megyünk. Mielőtt Franciaországba jöttünk, azt mondták, hogy ez a szabadság, egyenlőség és testvériség földje. De mi nem ezt találtuk itt – panaszkodott egy mauritániai férfi az M1 összeállításában.

A tüntetők egy része bejutott a mauzóleum épületébe is, ahol egy szónok felolvasta a magát fekete mellényes mozgalomnak nevező csoport követeléseit.

Mi vagyunk a fekete mellényesek. Ugyanolyan jogokat szeretnénk, mint a franciák. Azt akarjuk, hogy mindenki kapjon papírokat. Találkozni akarunk a miniszterelnökkel – sorolta a férfi.

A migránsok kijelentették, hogy addig nem jönnek ki az épületből, amíg a hatóságok nem teljesítik a követeléseket, a rohamrendőrök felszólítására azonban elhagyták a Panthéont.

Az utcán a migránsok össze is csaptak az egyenruhásokkal, akik 37 embert őrizetbe vettek. Ugyanez a fekete mellényes csoport volt az, amely májusban elfoglalta a Charles de Gaulle repülőtér egyik terminálját.

A több száz tüntető az elutasított menedékkérők kitoloncolásának leállítását követelte. Az illegális migránsok eközben olyan jelszavakat skandáltak, minthogy Franciaország nem csak a franciáké, és hogy mindenkinek joga van az országban tartózkodni.

Az Európába érkező migránsok elhelyezéséről beszélt szombaton a német külügyminiszter is. Heiko Maas szerint Németországnak egy önkéntességen alapuló koalíciót kell szorgalmaznia az Európai Unió államai között a migránsok szétosztására.

A Deutche Welle által idézett szociáldemokrata politikus később viszont már azt mondta, hogy Berlin kötelező érvényű befogadás esetén venne részt a szövetségben. A miniszter azt is kijelentette, hogy a migránsok mentését akadályozó földközi-tengeri blokádot meg kell szüntetni.

A teljes cikk a hirado.hu-n olvasható el

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.