Milíciák a járvány ellen

A koronavírus nem tiszteli a törvényt, nincsenek világnézetei és a vallások közt sem válogat. Járvány idején ezért a bűnbandák, a szélsőséges politikai és vallási szervezetek is kénytelenek inkább a kórokozó ellen harcolni.

2020. 04. 01. 13:07
Yerson, commander of the National Liberation Army (ELN), talks to Reuters in the northwestern jungles in Colombia
Yerson, a kolumbiai ELN parancsnoka. Felelősségteljes gerilla Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vesztegzárat vezetünk be, mert senki nem veszi komolyan a koronavírust! – harsogják az „Isten városában”, Rio de Janeiro egyik legnagyobb favelájában a hangosbemondókból. Csakhogy ezúttal a bűnbandák a rend őrei. A nyomornegyedekben, ahová a hatóságok csak félve merik betenni a lábukat, most bűnözők próbálják megszervezni a védekezést. A városrész bejáratánál szappant, fertőtlenítőket helyeztek ki, korlátozták az üzletek, de még a templomok nyitvatartását is, a részleges kijárási tilalmat járőreik ellenőrzik. Aki a szabályokat megszegi, állig felfegyverzett gyilkosok haragját kockáztatja.

A gazdagok betegsége, így nevezték először Brazíliában a koronavírust, miután főként európai vakációjukból hazatérő, jómódú brazilok hurcolták be a kórt. A járvány azonban nem válogatott, kisvártatva a favelákban is megjelentek az első esetek. Brazíliában a nyomornegyedek lakóinak számát 15 millióra becsülik, de a Reuters által idézett statisztikák szerint negyvenmillióan nem jutnak tiszta vízhez, és százmillió embernek, a lakosság felének otthona nincs rendesen csatornázva. – Ha az embereknek még élelemre sem jut elég, mégis hogyan kellene tisztálkodniuk? – panaszolta a The Guardian brit lapnak az egyik helyi.

Yerson, a kolumbiai ELN parancsnoka. Felelősségteljes gerilla
Fotó: Reuters

Miközben Brazíliában a bűnbandák csaptak fel önkéntes polgárőrnek, addig a szomszédos Kolumbiában a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet tette le a fegyvert átmenetileg. Alig egy hónappal ezelőtt még készültségbe kellett helyezni miattuk a kolumbiai hadsereget, miután a milícia „fegyveres sztrájkot” hirdetett. Ám a koronavírus őket is jobb belátásra bírta, egyoldalú tűzszünetet rendeltek el április végéig, humanitárius gesztusként a járványtól szenvedő nép felé. Hivatalos adatok szerint a szélsőbaloldali lázadóknak nagyjából 2300 harcosa lehet, az ország területének tíz százalékán aktívak. Létszámukban és erejükben sokkal jelentéktelenebbek, mint a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők volt, amely 2016-ban békét kötött a kormánnyal.

A világ túlsó felén újabban a Gázai övezetet uraló Hamász is inkább a koronavírus ellen visel háborút Izrael helyett. Hiába áll ugyanis szigorú blokád alatt a fél Budapestnyi terület, ott is megjelent a kór, vélhetően egy pakisztáni vallási konferenciáról visszatérők hurcolhatták be. A szélsőséges palesztin szervezet már lemondta a minden héten megrendezett demonstrációkat, betiltotta a tömeges rendezvényeket, gőzerővel építik az elkülönítő központokat, a külföldről, például Egyiptomból visszatérőknek is karanténba kell vonulniuk. Ha teljesen nem is szűnt meg, de látványosan csökkent az Izrael elleni támadások száma is, sőt még az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet is fertőtlenítőre cserélte a rakétákat. Az óvintézkedések ellenére erősen kérdéses, hogy sikerülhet-e megfékezni a járványt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Gázai övezetben mindössze hatvan lélegeztetőgép van, amiből 15-öt már használnak. Hiába a karantén, ha a gyanús eseteket nem tudják megfelelően elkülöníteni, nem tudnak a betegeken teszteket végezni. A háború sújtotta területen nem hogy elegendő eszköz nincs, de még kórházak vagy a nap 24 órájában biztosított elektromos áram sem. Az ENSZ, a WHO – a nemzetközi szervezeteken keresztül még Izrael is –, az arab államok és Törökország már tett felajánlásokat, de a gázai „egészségügyi minisztérium” jelezte, további húszmillió dollárra lenne szüksége, hogy elkerüljék az összeomlást egy járvány esetén.

Nehéz idők a maffiánál is

A sportesemények lefújása miatt elmaradó fogadások dollártízmilliókat vettek ki a bűnszervezetek zsebéből – írta a New York Post. Rámutattak: az éttermek, kocsmák, sztriptízbárok bezárásával ugyancsak csökkentek bevételeik, melyek most szinte kizárólag a drogkereskedelemre szűkültek. Váratlanul érte a járvány az olasz maffiát is, de már újraszervezik magukat, próbálják az előnyükre fordítani a lehetőséget – nyilatkozta az AFP-nek az olasz szervezett bűnözés elleni küzdelem egyik irányítója. Emlékeztetnek: a börtönök zsúfoltságának elkerülése és a pánik elkerülése érdekében több maffiózót kiengedtek és házi őrizetbe helyeztek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.