Milliók életét kockáztatja a román ortodox egyház és a belügy

Forrás: MTI2020. 04. 15. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szerint milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium azzal, hogy megegyeztek az ortodox húsvét megünnepléséről.

Az erdélyi ellenzéki magyar pártok szövetségével létrejött Erdélyi Magyar Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hét végén a nyugati keresztény egyházak híveinek tömegei értették meg, a jelenlegi válságos helyzetben milyen kiemelt jelentőségük van a hatósági óvintézkedéseknek, melyek – helyesen – felülírtak eddigi szokásokat is.

Az EMSZ megdöbbentőnek és felháborítónak tartja a román ortodox egyház és a bukaresti belügyminisztérium azon megállapodását, melynek értelmében az ortodox nagypénteken és nagyszombaton „lazítanak a kijárási korlátozásokon”. Megállapította: milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium, és a kijárási korlátozások enyhítése egyértelműen diszkriminatív a nem ortodox vallású román állampolgárokra nézve.

„Intézkedésével a román kormány egyértelműen kapitulált az ortodox egyház túlerejével szemben, mely egyrészt jól mutatja az utóbbi túlzott és veszélyes ráhatását a román államvezetésre” – állapította meg az EMSZ. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a közelgő választások alkalmával az ortodox vallású szavazók politikailag irányított mozgósításával hálálják majd meg a mostani szívességet.

Az EMSZ szerint a világjárvány csak összefogással fékezhető meg, ezért a szövetség arra kérte az ortodox vallásúakat, hogy ne éljenek a számukra biztosított lehetőséggel, és a húsvét belső békéjét, valamint a feltámadás örömét otthonaik biztonságában éljék meg.

Az állásfoglalást az EMSZ-t alkotó pártok elnökei, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke írta alá.

Romániában az elmúlt napok ütemében terjedt a járvány

Romániában az elmúlt napok ütemében terjedt az új típusú koronavírus-járvány, az elmúlt 24 órában 337-en betegedtek meg. A szerdán kora délután közölt hivatalos adatok szerint 7216-ra emelkedett a megbetegedettek száma. Soha nem jegyeztek azonban a járvány kezdete óta annyi halálesetet egy nap alatt, mint az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napon elhunyt 30 beteggel 362-re emelkedett a kór romániai halálos áldozatainak száma. A súlyos esetek száma enyhén nőtt: jelenleg 245 személyt ápolnak a kórházak intenzív terápiás osztályain. Újabb rekordot döntött a gyógyulttá nyilvánítottak száma is. Az elmúlt napon 166-an hagyhatták el a kórházat. Az 1217 gyógyult a megfertőződöttek 17 százalékát teszi ki. Az adatok táblázatából az olvasható ki, hogy Romániában folyamatos a járvány terjedése, de napról napra ingadozik az új fertőzöttek száma. Szerdán nagyjából annyi (337) új esetet jegyeztek, mint egy héttel ezelőtt (344), úgy, hogy a hét során volt olyan nap is, amikor 523-mal, és olyan is, amikor csak 246-tal nőtt a fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs által közölt szerdai adatok szerint Románia határain kívül 713 román állampolgárnál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, közülük 53-an belehaltak a betegségbe, 11-en pedig meggyógyultak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.