Milliós kártérítést kap George Floyd családja

A rendőri intézkedés közben elhunyt férfi ügye megegyezéssel zárult.

Magyar Nemzet
2021. 03. 13. 12:01
null
Minneapolis, 2020. június 4. Leróják kegyeletüket emberek George Floyd fekete bőrű férfi minneapolisi őrizetbe vételének színhelyén, egy Floydot ábrázoló kép előtt 2020. június 3-án. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. MTI/EPA/Craig Lassig Fotó: Craig Lassig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt – több mint nyolcmilliárd forintot – fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért a színes bőrű férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette. A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr – Derek Chauvin – kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt. Az esetről megrázó videófelvétel is készült, megjelenése után tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) demonstrációk később ugyancsak gyakran erőszakba torkolltak.

Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel. „Boldogok vagyunk a megegyezés miatt, de nincs az a pénz, amely pótolhatná az elvesztését” – írták közleményükben. Az nem egyértelmű, hogy az összeget hogyan osztják el. A család közölte, hogy 500 ezer dollárt a környék fejlesztésére, más fekete családok támogatására fordítanak, egyfajta „zarándokhelyet” is szeretnének kialakítani az elhunytnak.

A The Wall Street Journal megjegyzi, ilyen esetekben általában a pénz harmadát az ügyvéd kapja.

Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának húszmillió dollárt fizetett a város – emlékeztetett az MTI.

Philonise Floyd, George floyd testvére
Fotó: Erin Schaff / The New York Times/Reuters

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé. A büntetőper fővádlottját a többi között gyilkossággal vádolják, elítélése esetén akár negyven év szabadságvesztésre számíthat Minnesota államban. Emellett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is vádat emeltek ellene, ami tíz év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít. Három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat, esetükben elkülönítve folytatják le a pert.

Az afroamerikai George Floyd emlékének tiszteletére felvonuló tüntetők Minneapolisban 2021. március 7-én, egy nappal a Floyd halálát okozó rendőr, Derek Chauvin elleni per kezdete előtt
Fotó: Jerry Holt / MTI/AP/Star Tribune/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.