Egyre több ország szigorít az agresszív harmadik hullám miatt

A korábbi két hullámnál jóval agresszívabb a harmadik, ami miatt egyre inkább terjed a koronavírus-járvány Európában. A kontinens országai ennek megfelelően folyamatosan szigorítanak, és tartják fenn a korlátozó intézkedéseket – írja az Origó.hu.

Forrás: origo.hu2021. 03. 04. 14:34
null
Prága, 2021. február 24. Védõmaszkos férfi megy a prágai Károly hídon 2021. február 24-én. Csehországban rekordmagasra nõtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma, ezért a kormány úgy döntött, hogy szigorít a vírus miatt bevezetett korlátozásokon. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírus különféle mutációi (brit, cseh, dél-afrikai, brazil) újra berobbantották a járványt Európában, a most érkező harmadik hullám minden eddiginél veszélyesebb, és agresszívabban terjed.

Németországban március 28-ig meghosszabbították a korlátozások többségét.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerda késő este elfogadott megállapodása szerint ugyanakkor elindítanak egy öt szakaszból álló lazítási folyamatot, amelyet a járványhelyzettől függően nagyobb vagy kisebb lendülettel visznek előre. Nem véletlenül szigorított a kormány, hiszen a Robert Koch Intézet (RKI) adatai szerint egyelőre emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság és a napi új regisztrált fertőzöttek száma is.

Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be szerdától – erről Kiss Róbert alezredes számolt be az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. A következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket. Rendkívül súlyosan érinti a járvány az országot, borzalmas állapotok vannak a kórházakban a sok beteg miatt.

Február közepén más uniós országoktól kért segítséget Szlovákia, hogy küldjenek orvosokat és ápolókat.

Csehországban rekord magasra nőtt a kórházban kezelt, súlyos állapotú koronavírus-betegek száma, ezért a kormány úgy döntött, hogy szigorít a vírus miatt bevezetett korlátozásokon
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A helyzet áthidalására a cseh kormány egy hete az európai uniós államokhoz fordult segítségért. Így az ország soron kívül kaphat vakcinákat az Európai Uniótól, és Kína is szállít Sinopharm-oltóanyagot.

Az észak-olasz Brescia városában felütötte fejét a nigériai vírusvariáns, a közép-olasz Bologna a nagy-britanniai mutáció miatt került teljes zárlat alá, miközben az országban a vakcinahiány miatt nem halad az oltás, és a halottak száma meghaladta a 98 ezret az egészségügyi minisztérium keddi információi szerint. Éppen ezért Olaszország területének több mint felében hétfőtől szigorították a járványkorlátozásokat.

Romániában is egyre többen kerülnek kórházba a vírus miatt, köztük egyre több a fiatal. A legsúlyosabb helyzet Temes megyében alakult ki, ahol megteltek a Covid-kórházak, és nincs már szabad ágy az intenzív osztályokon.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.