Minden korábbinál gyorsabb ütemben fogy a japán lakosság

Minden korábbinál gyorsabb tempóban, 433 ezer fővel csökkent Japán lakossága a múlt évben.

Forrás: MTI2019. 07. 10. 17:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belügyminisztérium szerdán közzétett jelentése szerint a jelenlegi módszerek szerinti adatgyűjtés 1968-as kezdete óta nem fordult elő hasonló mértékű népességfogyás.

Az ország 47 kormányzósága közül 42-ben csökkent a lélekszám, a legjobban – csaknem 40 ezerrel – Hokkaidóban.

Első ízben fordult elő, hogy csökkent a lakosság a három nagyvárosi giga-agglomerációban – Tokió, Oszaka és Nagoja térségében -, ahol együttvéve 64,5 millió ember él.

A szigetország lakossága a 10. egymást követő évben csökkent, a születések száma a harmadik egymást követő évben maradt egymillió alatt – tavaly 921 ezer kisbaba született.

Eközben az elhalálozottak száma a hatodik egymást követő esztendőben nőtt, 2018-ban 1,36 millióan hunytak el, így a szigetországban élő japánok száma 124,77 millió volt ez év első napján. Rajtuk kívül 2,66 millió külföldi lakott Japánban, 170 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A népességfogyást azzal hozzák összefüggésbe, hogy a japánok egyre később házasodnak és vállalnak gyermeket.

Japánban a lakosság gyorsabban öregszik, mint bármely más fejlett ipari országban, ez már munkaerőhiányban is megmutatkozik, amelyet külföldi vendégmunkások korlátozott importjával próbálnak enyhíteni.

A 65 évesnél idősebb japánok aránya már 2015-ben elérte a 26,6 százalékot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.