Minden szerbiai fesztivál elmarad a járvány terjedése miatt

A nyugat-balkáni országban egy nap alatt 19 717-ről 20 109-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Forrás: MTI2020. 07. 18. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt bizonytalan időre elhalasztották a palicsi nemzetközi filmfesztivált, korábban pedig a szervezők lemondták a kishegyesi Dombos Festet, az újvidéki Exit fesztivált, a belgrádi Beer Festet, a nisi Nishville fesztivált, valamint a gucai trombitafesztivált is.

Szerbiában egy nap alatt 19 717-ről 20 109-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken tíz újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 452-re nőtt.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 5369-ről 5472-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Szombatra hattal, 124-re nőtt a halálos áldozatok száma. Négyezer rendőrt bíztak meg azzal, hogy ellenőrizze, az emberek betartják-e a korlátozó intézkedéseket, illetve a karantén szabályait. Akik megsértik az előírásokat, pénz-, de akár börtönbüntetéssel is sújthatók.

Észak-Macedóniában szombatra 8624-ről 8786-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt öten haltak bele a Covid–19 szövődményeibe, ezzel 406-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

Montenegróban egy nap alatt 1582-ről 1641-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Két halálos áldozata volt a vírusnak pénteken, így a halottak száma 29. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb vezetője közölte, Montenegró az elsők között szeretne lenni, amelyik a vakcina elkészülte után megkapja a védőoltást. Vesna Miranovic szerint mindenképpen el kell kerülni, hogy őszre az influenza és a koronavírus-fertőzés egyszerre legyen jelen az országban, mert nagyon leterhelné az egészségügyi rendszert. Mint mondta, az embereknek körültekintőnek kell lenniük, az ország ugyanis nem engedheti meg, hogy lezárják, és ismét leálljon a gazdaság.

Bosznia-Hercegovinában péntekről szombatra 7681-ről 7908-ra nőtt a nyilvántartásba vett igazolt fertőzöttek száma. Öten haltak bele a Covid–19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 245-re nőtt. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban járványhelyzetet hirdettek, ami lehetővé teszi, hogy a kormány gyorsan hozhasson döntéseket a szükséges korlátozásokról. Az országrészben eddig – március 16. óta – veszélyhelyzet volt érvényben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.