Mindenki csak a vírusra koncentrál

Tegnap végre Kárpátalja is kapott teszteket. Ez idáig minden mintát Kijevbe küldtek.

2020. 03. 22. 20:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párom munkájából adódóan folyton utazik szerte Kárpátalján. Az elmúlt héten elkísértem. Érdekes látvány fogadott minket. Az Ungvári és Munkácsi járásokban valóban kevés autó volt az utakon, csak az útjavítókkal találkoztunk. Viszont, ahogy közeledtünk a Huszti járáshoz, egyre több emberrel találkoztunk. Érdekes, hogy mindenki a vírusról beszélt, de kevesen tartották be a szabályokat. Minden bolt nyitva volt, rengeteg ember vásárolt. A pénztárnál ülők viseltek csak maszkot.

Másnapra minden megváltozott.

Telefonon tartom a kapcsolatot a családommal és a barátaimmal, akik a Huszti járásban élnek, tőlük tudom, hogy azóta ott is teljes karantén van. Az istentisztelet is elmarad.

Nálunk, Ungváron hasonló a helyzet. A bevásárlóközpontokba sorba kell állni, és várni, hogy beengedjenek. Egyszerre csak néhány ember lehet bent. A higiéniai szabályok itt is érvényesek – a kézfertőtlenítő már a bejáratnál fogad. A vásárlás során felszólítanak a gyorsaságra, hiszen az emberek odakint sorban állnak. Minden megtalálható egy adott helyen, a polcok tele vannak. A kisebb pékségek is dolgoznak, de tartani kell a 1,5 méter távolságot és egyszerre maximum 3 ember mehet be.

A hivatalok is dolgoznak, természetesen nincs ügyfélfogadás. A gyógyszertárak és benzinkutak továbbra is dolgoznak. A bankok is, viszont csak néhány ember mehet be – a többiek odakint várakoznak –, és kötelező a maszk valamint a gumikesztyű használata. A magánkórházak nem dolgoznak, az államiak pedig alig fogadnak betegeket egyéb esetekben. Mindenki csak a vírusra koncentrál.

Az ukrán elnök minden nap beszámol az ország jelenlegi helyzetéről, a fertőzöttek számáról, és minden nap felszólít, hogy tartsuk be a szabályokat és ne hagyjuk el az otthonunkat.

Kárpátalja kormányzója, Olekszij Hetmanenko is minden nap tájékoztat minket a közösségi oldalán, hogy tisztában legyünk a helyzetünkkel. Sajnos rengeteg az álhír, ami csak pánikot kelt. Hetmanenko állítása szerint Kárpátalján még egyetlen koronavírusos beteg sincs. A külföldről hazatérőket kivizsgálják, és amennyiben negatív az eredmény, hazaengedik. Felkérik őket is hogy ne hagyják el az otthonukat.

Tegnap végre Kárpátalja is kapott teszteket, ami kimutatja a betegséget. Hetmanenko a Facebook-oldalán köszönte meg a jószívű adakozóknak, akiknek hála, sikerült megvásárolni a szükséges orvosi eszközöket. Eddig sajnos nem volt. Minden mintát Kijevbe küldtek. Napokig is eltartott a vizsgálat.

Várunk. Mindenki otthon van. A gyerekek távoktatásban tanulnak tovább, aki teheti, otthonról végzi a munkáját. Reméljük már nem tart sokáig a bezártság.

Ha a többi vírusnaplót is olvasni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/virusnaplo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.