Minisztercserék Bukarestben

Teodor Melescanu külügyminiszter leváltásáról döntött tegnap a román kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága, miután Viorica Dancila miniszterelnök elégedetlen volt a tárcavezető munkájával. A döntéssel egyetértett a koalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége is; ez utóbbi formáció jelölte Melescanut a miniszteri pozícióra.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román diplomáciát 1992-től 1996-ig már irányító Teodor Melescanu azért került az ellenzék célkeresztjébe, mert az európai parlamenti választásokon a külföldi szavazókörzeteknél román választópolgárok ezrei voltak kénytelenek órákig sorban állni, sokan nem is tudtak élni szavazati jogukkal. Felrótták a külügyminiszternek, hogy késett a Maia Sandu vezetésével megalakult új moldovai kormány elismerésével is. Bár a leváltott román tárcavezető éveken keresztül jó viszonyt ápolt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, az úzvölgyi katonai temetőben történt atrocitások óta a bukaresti diplomácia vezetője éles hangú közleményekben támadta a budapesti álláspontot.

Melescanut Ramona Manescu (képünkön) volt európai parlamenti képviselő váltja a külügyminiszteri poszton.

A 47 éves politikus 2017-ben kilépett az ellenzékben lévő jobbközép Nemzeti Liberális Pártból (PNL), és átállt a kormánykoalíciót erősítő Liberálisok és Demokraták Szövetségébe, amely az idei megméretésen nem érte el az ötszázalékos küszöböt, így nem szerzett mandátumot az Európai Parlamentben. Manescu korábban több interjúban bírálta a magyar kormányt, amiért – szerinte – igaztalanul állítja a nemzetközi fórumokon, hogy Romániában gondok vannak a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával. Ugyanezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is támadta. Ramona Manescu ugyanakkor az Európai Néppárt frakciójában tavaly szeptemberben tartózkodott a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésről szóló szavazáson.

Az akkori voksoláson a harminckét romániai európai parlamenti képviselőből négyen szavaztak nemmel, hárman tartózkodtak. Ramona Manescu – akinek férje a PNL színeiben politizál, jelenleg kerületi polgármester a román fővárosban – a jogi diploma megszerzése után a bukaresti Mihai Viteazul Nemzeti Információs Akadémián is tanult. A Victor Ponta vezette nagykoalíciós kabinetben a közlekedési tárcát irányította. Legutóbb Viorica Dancila miniszterelnök Egyesült Arab Emírségekben folytatott tárgyalásait készítette elő.

Ugyancsak tegnap lemondott Carmen Dan belügyminiszter, akit a május végén elítélt és börtönbe került Liviu Dragnea korábbi PSD-elnök bizalmasának tartottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.