Minisztert buktatott a járvány Bukarestben

Politikai áldozata is van már a romániai koronavírus-járványnak. A járvány terjedésének kritikus szakaszában lemondott tisztségéről Victor Costache egészségügyi miniszter.

null
Victor Sebastian Costache la sedinta de guvern din data de 28 noiembrie 2019, in Bucuresti. Inquam Photos / Mircea Manole Fotó: Mircea Manole Constantin / Inquam Photos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai áldozata is van már a romániai koronavírus-járványnak. A járvány terjedésének kritikus szakaszában lemondott tisztségéről Victor Costache egészségügyi miniszter (képünkön). Sajtóértesülések szerint Ludovic Orban miniszterelnök elégedetlen volt a tárcavezető tevékenységével.

A miniszter egy nappal távozása előtt azt nyilatkozta, hogy minden bukaresti lakoson elvégzik a koronavírustesztet. Az ötletet szakértők már csak azért is megvalósíthatatlannak tartották, mivel annak végrehajtása legalább három hónapot igényelne.

Közben több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal. A suceavai sürgősségi kórházban 34 orvos és 49 nővér betegedett meg, az intézményt két napra bezárták, az épületet fertőtlenítik. Szerdán Aradon helyezték karanténba a helyi kórház mintegy harminc alkalmazottját, akik korábban kapcsolatba kerültek egy olyan pácienssel, aki a koronavírus-fertőzés következtében halt meg. Costachét az a Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár követi a jelenleg kulcsfontosságúnak számító poszton, aki eddig is aktívan részt vett a bukaresti operatív törzs munkájában.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobio­lógiai Társaság elnöke úgy véli, legkésőbb két-három héten belül Romániá­ban naponta ezer vagy annál is több új koronavírusos esetet fognak regisztrálni. A szakember az Agerpres hírügynökségnek elmondta, minél több esetet tudnak diagnosztizálni, annál nagyobb lesz a pozitív tesztek száma. Rafila úgy látja, hogy a világjárvány körülbelül két éven át fog tartani, addig, amíg meg nem jelenik az oltóanyag.

Ugyanakkor a mikrobiológus szerint az új koronavírus kezelésére már idén nyárig meg fog jelenni egy gyógyszer, így a súlyos esetek és a halálos kimenetelű fertőződések száma csökkenni fog. Alexandru Rafila szerint a társadalmi távolságtartást előíró rendelkezések mindaddig érvényben maradnak, amíg nem csökken az igazolt fertőzöttek és a súlyos esetek napi száma.

Közben a védelmi minisztérium közölte: az egészségügyben használható, százezer védőruhát tartalmazó, mintegy negyvenöt tonnás szállítmány érkezett csütörtökön Szöulból a bukaresti repülőtérre. A koronavírus elleni védekezéshez használható felszerelést a román állam rendelte meg, és egy katonai teherszállító repülőgéppel szállították az országba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.