Minszkben díszszemlével emlékeztek az évfordulóra

A mai nehézségek nem hasonlíthatók össze a második világháború alatt történt tragédiákkal.

Magyar Nemzet
2020. 05. 11. 10:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai nemzedék a halál ellen az életért harcoló veteránok összetartásához és állhatatosságához fog igazodni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton, a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából elmondott beszédében. – Tudjuk és szilárdan hisszük, hogy legyőzhetetlenek vagyunk, amikor együtt vagyunk – mondta, hozzátéve, a világot a szovjet katona védte és óvta meg a második világháborúban. Az elnök a beszédet követően a Kreml melletti Sándor-kertben katonák díszalakulata előtt, egyedül koszorúzta meg az ismeretlen katona sírját, jelentette a távirati iroda. A moszkvai Vörös téren és Oroszország más nagyvárosaiban idén a Covid-19 terjedése miatt elmaradt a katonai díszszemle, valamint a veteránok és a hátország dolgozóinak arcképével hagyományosan megrendezett felvonulás. A főváros egén ezúttal, a borús idő dacára, 75 helikopter és repülőgép tartott légi parádét.

Fotó: Reuters

Minszkben viszont teljes katonai díszszemlével emlékeztek meg a fasizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójáról. – A mai nehézségek nem hasonlíthatók össze a második világháború alatt történt tragédiákkal – hangoztatta televíziós üzenetében Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, aki maga is részt vett a katonai parádén. Hangsúlyozta: országának, amely arányait tekintve a legsúlyosabb emberveszteségeket szenvedte el a második világháborúban, még a gondolat is megengedhetetlen, hogy ne ünnepelje meg a győzelem napját. Mint mondta, a volt Szovjetunió területén megtartott egyetlen parádéval az összes szovjet katonáról megemlékeznek, akik a világot megmentették a nácizmustól. A parádén, amelyet Lukasenka egyenruhában tekintett meg, mintegy háromezer katona, 150 korabeli és korszerű katonai jármű, valamint 36 helikopter és repülőgép vett részt. A veteránok portréival való felvonulást az idén Belaruszban is elhalasztották. A minszki Győzelem terére azonban koncertet, illetve tűzijátékot hirdettek meg.

Az államfő korábban azt hangoztatta: Belaruszban egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, a járvány ellenszerei között pedig a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást emlegette. Az elnök pszichózisnak minősítette a világon a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket, és azt hangoztatta: az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig a Covid-19. Belaruszban az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint több mint húszezer fertőzöttet és 121 halottat tartanak számon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.