Kutatás: nagy mennyiségű mikroműanyag van az óceánok fenekén

Az észlelt mikroműanyagok mennyisége 25-szöröse a korábbi mélytengeri tanulmányokban mértnek.

Forrás: MTI2020. 10. 06. 20:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte mintegy 14 millió tonna mikroműanyag hever az óceánok fenekén – állapították meg ausztrál kutatók, akik a világon elsőként becsülték fel az óceánok mélyének mikroműanyag-szennyezettségét.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) szakemberei egy robot tengeralattjáró segítségével gyűjtöttek be mintákat a kontinens déli partvidékétől távol eső területekről.

A kutatók szerint az óceánfenék kétszer olyan szennyezett, mint a vízfelszín. Az észlelt mikroműanyagok mennyisége 25-szöröse a korábbi mélytengeri tanulmányokban mértnek.

A szakemberek saját tanulmányuk és a világszerte készített hasonló vizsgálatok adatai alapján arra jutottak, hogy világszerte 14 millió tonna mikroműanyag hever az óceánok fenekén.

„Az óceánba kerülő műanyaghulladék mikroműanyagokká bomlik le” – emlékeztetett közleményében Justine Barrett, a kedden közzétett tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette: „kutatásunk a világon elsőként szolgál pontos becsléssel arról, hogy globálisan mekkora mennyiségű mikroműanyag van a tengerfenéken. A műanyagszennyezés problémája még az óceán mélyét is érinti. Az eredmények azt mutatják, hogy a mikroműanyagok lesüllyednek az óceánfenékre”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.