Mintegy 50 orrszarvút öltek meg orvvadászok Botswanában

Tíz hónap alatt mintegy 50 orrszarvút öltek meg orvvadászok Botswanában – közölte egy kormányilletékes.

Forrás: MTI2020. 02. 25. 22:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az egyedszám nagyjából a teljes botswanai rinocéroszállomány 10 százalékát teszi ki, az állatokat az ország északi részén fekvő Moremi vadvédelmi területen ölték meg április óta.

Ijesztő méreteket öltött ebben a térségben az orvvadászat – mondta Moemi Batshabang, a kormány vadvédelmi hatóságának igazgatóhelyettese. Mind a szélesszájú, mind a keskenyszájú orrszarvúak orvvadászata aggodalomra ad okot – tette hozzá.

A botswanai kormány októberben arra figyelmeztetett, hogy ha a vadorzás folytatódik, két-három év múlva már nem lesz orrszarvú Botswanában, főleg keskenyszájú nem.

A botswanai rinocéroszok az Okavango folyó mentén, főleg a folyó deltavidékén élnek.

Az orrszarvúakat tülkükért vadásszák, amelynek mágikus hatást tulajdonítanak a Távol-Keleten.

A Save the Rhino nemzetközi fajmegőrző szervezet adatai szerint Botswanában 500 orrszarvú él. Az állat védett faj a dél-afrikai országban, és nem vonatkozik rá a kormány közelmúltbeli döntése arról, hogy véget vetnek a nagyvadak vadászata ötéves tilalmának.

A döntés főnként az egyre szaporodó elefántpopulációt illeti. Február elején az országban hat vadászati engedélyt árvereztek el, amelyek hatvan elefánt elejtését engedélyezték.

Az orvvadászat miatt Afrika elefántállománya csökken, ám Botswanában, ahol a kontinens elefántjainak majdnem egyharmada él, számuk az 1990-es évek végén mért 80 ezerről mára mintegy 130 ezerre növekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.