Mintegy háromezer migráns indult útnak egyszerre

Nagyjából háromezer migráns indult útnak csütörtökön Hondurasból az Egyesült Államok felé, több mint kétharmaduk engedély nélkül átkelt a guatemalai határon.

Forrás: MTI2020. 10. 02. 8:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb migráns Honduras északi részéből indultak útnak, a legnagyobb részük gyalog, hátizsákkal érkezett, sokan szájmaszkot viselnek – közölték helyszíni tudósítók.

A hatóságok tájékoztatása szerint egy migráns életét vesztette, miután leesett egy trélerről.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök televíziós beszédében közölte: utasítást adott az illegálisan érkezők őrizetbe vételére és visszaszállítására a határhoz.

Ez az első „migránskaraván” azóta, hogy Guatemala két héttel ezelőtt megnyitotta a koronavírus-járvány miatt lezárt határait, s egyben a legnagyobb ilyen március óta.

„Napjainkban minden korábbinál nehezebb illegálisan átlépni az amerikai határt. Az utazás még veszélyesebbé vált a világjárvány miatt”

– írta az Egyesült Államok hondurasi nagykövetsége a Twitteren.

Az érintettek valószínűleg nehézségekbe fognak ütközni a mexikói határon, Andrés Manuel López Obrador elnök kivezényelte a nemzeti gárdát, és amerikai nyomásra a korábbiakban is több belépési kísérletet megakadályoztak már.

Sajtójelentések szerint sokan arról számoltak be, hogy a szegénység, az éhezés és az erőszak elől próbálnak elmenekülni hazájukból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.