Mit tartalmaz a brexitmegállapodás?

Áruk és személyek mozgása, halászat, versenyjog, EU-fennhatóság, Erasmus – az eddig ismert részletek.

Forrás: BBC, Politico, Sky News2020. 12. 25. 14:30
CHURCHILL, Winston
London, 2020. december 24. Winston Churchill néhai brit miniszterelnök szobra a londoni Parlament téren 2020. december 24-én. A londoni miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövõbeni kapcsolatrendszerének feltételeirõl. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga Fotó: Facundo Arrizabalaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A London és Brüsszel között csütörtökön tető alá hozott brexitmegállapodás kétezer oldalas szövegét várhatóan a következő napokban teszik közzé. Az uniós ügyekkel foglalkozó szakportálok és brit sajtóorgánumok az eddigi nyilatkozatokból és a londoni kormány által közzétett, 34 oldalas összefoglalóból próbálták értelmezni, mit is jelent az Egyesült Királyság, illetve az Európai Unió számára a brit uniós tagság megszűnése után létrejött átfogó egyezmény.

Áruk mozgása

Az egyezményen belül létrejött szabadkereskedelmi megállapodás vám-, illeték- és kvótamentességre épül. Az áruk továbbra is szabadon mozoghatnak, a légi és közúti közlekedés akadálytalan lesz.

Személyek mozgása

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy megszűnik a személyek szabad mozgása az EU és Nagy-Britannia között, mivel London vissza akarta nyerni az ellenőrzést saját határai felett. Január elsejétől mindenkire egyformán érvényes, pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási szabályozás lép életbe, ami az EU-állampolgárokra is vonatkozik. Könnyebben vállalhat munkát ezentúl az, akinek

van fix állásajánlata, beszél angolul, van az állásnak megfelelő PhD-végzettsége vagy hiányszakmákban akar elhelyezkedni.

A december 31-ig a szigetországban életvitelszerűen tartózkodó EU-állampolgárok megtartják eddigi jogosultságaikat, de 2021. június 30-ig letelepedési engedélyért kell folyamodniuk. A brit turisták a schengeni övezetbe szabadon, vízum nélkül utazhatnak, de legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak ott. Az EU-tag Írország és Nagy-Britannia között továbbra is akadálytalan lesz a mozgás, mivel Írország nem tagja a schengeni övezetnek.

London, 2020. december 21.
A londoni Waterloo vasútállomás.
MTI/AP/Pool/Victoria Jones

Halászat

Az Egyesült Királyságra jutó részarány a brit területi vizeken kifogható halmennyiségből a jelenlegi hozzávetőleg ötven százalékról öt és fél év alatt kétharmadhoz közeli szintre emelkedik. Az elkövetkező években ugyanúgy halászhatnak a brit vizeken az uniós tagországok halászai. Az átmeneti időszak lejárta után, 2026-tól a felek évről évre megegyeznek a kifogható halmennyiség volumenéről.

Dublin, 2020. december 17.
Kiköti hajóját egy halász a Dublin melletti Howth nevű halászfaluban.
MTI/PA/AP/Brian Lawless

Uniós fennhatóság

Brit törvényeket ezentúl kizárólag a brit parlament hozhat meg, és kizárólag a brit bíróságok értelmezhetik. A vitarendezési és jogalkotási mechanizmus ügyében a londoni tájékoztatás szerint sikerült érvényt szerezni annak a brit célkitűzésnek, hogy

az Európai Unió bíróságának ne legyen ügydöntő hatásköre a brit törvényhozási folyamatra.

Versenyjog

A versenyjogi szabályokat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint úgy alakították ki, hogy egyik fél se jusson tisztességtelen előnyhöz. Nagy-Britanniának nem kell alkalmazkodnia az uniós törvényekhez, de tiszteletben kell tartania azokat. A megállapodás érinti a klímaváltozás, a munkajogi szabályok, az adózás és az állami támogatások területét. A szabályok megszegése esetén büntetőintézkedéseket vezethet be az egyik fél a másik ellen.

Erasmus

Nagy-Britannia nem vesz részt ezentúl az uniós diákcsereprogramban, de létrehozza saját hasonló programját, amely az unión kívül országok egyetemeit érinti majd.

Biztonságpolitika

Az Egyesült Királyság automatikusan elhagyja az unión belüli rendőrségi együttműködést (Europol), a szervezett bűnözés elleni közös küzdelmet szolgáló együttműködést (Eurojust) és az adatmegosztásra alapuló schengeni információs rendszert. Boris Johnson miniszterelnök azonban hangsúlyozta, az új megállapodás biztosítja a rendőrség és a titkosszolgálatok közötti együttműködés fenntartását.

London, 2020. december 24.
A londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejárata.
MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Határidők

A megállapodást a brit parlamentnek, a tagállamokat képviselő Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A londoni alsóház december 30-án soron kívüli ülésen vitatja meg az egyezményt, és szavaz is róla. Bár a nagy parlamenti többséggel rendelkező brit kormánynak nincs szüksége az ellenzék szavazataira, a Munkáspárt vezére, Keir Starmer közölte: jóváhagyják az alkut, mivel anélkül sokkal rosszabb helyzetbe kerülne az ország. Az uniós tagállamok nagykövetei a mai nap folyamán vitatják meg a szöveget. Az Európai Parlament minden bizonnyal januárban tud véleményt alkotni a megállapodásról, de szakértők szerint ettől függetlenül

január elsején életbe lép az alku.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.