Moldovai belügyminiszter: Londonba szökött az oligarcha

Vladimir Plahotniuc oligarcha, a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) vezetője a chisinaui hatalomváltást követően Ukrajnán keresztül Londonba szökött – jelentette be csütörtökön Andrei Nastase moldovai belügyminiszter.

Forrás: MTI2019. 06. 20. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nyomozás adatai szerint Plahotniuc június 14-én hagyta el Moldovát a szakadár Dnyeszter menti Köztársaság területén keresztül Mercedes márkájú gépkocsiján, kihasználva azt, hogy az ottani határt teljes hosszában nem ellenőrzik a moldovai határőrök – ismertette Nastase. – Odesszába érve magánrepülőgépre szállt, és egy másik ukrán városba indult, ahonnan Londonba repült tovább – tette hozzá a miniszter.

Mint elmondta, a hatalombitorlással vádolt oligarcha félt felszállni egy magánrepülőgépre, amely a chisinaui repülőtéren várta. – Vélhetően attól tartott, hogy feltartóztathatják – mondta a tárcavezető.

Andrian Candu, az MDP elnökhelyettese, volt parlamenti házelnök megerősítette, hogy Plahotniuc egy európai országban tartózkodik. Elmondta: Plahotniuc saját és családja biztonságát féltve távozott külföldre.

A moldovai parlament kedden vizsgálóbizottságot hozott létre az MDP által június 8. és 14. között végrehajtott, a törvényhozás által hatalomátvételi kísérletnek minősített lépések körülményeinek feltárására. A vizsgálóbizottság tagjainak az lesz a feladata, hogy kielemezzék az alkotmánybíróság – időközben megsemmisített – június 7-9-i döntéseit, amelyek megkérdőjelezték a parlament és a Maia Sandu vezette új koalíciós kormány legitimitását, illetve felfüggesztették hivatalából Igor Dodon államfőt.

Nastase kezdeményezte a főügyészségen Plahotniuc képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, mivel az oligarchát egyéb bűncselekmények mellett hatalombitorlással vádolják. A beadványban a tárcavezető követelte az alkotmánybíróság tagjainak a felmentését is, hogy az MDP vezetőjével együtt felelősségre vonják őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.