Mostantól kiszélesedett jogkörökkel kezelheti a válságot a svéd kormány

A svéd kormány szélesebb jogkört kapott pénteken a parlamenttől járványügyi korlátozások bevezetésére a koronavírus-járvány miatt: ez alapján most először akár be is zárathatnak kereskedelmi és vendéglátóipari egységeket, leállíthatják a tömegközlekedést, és megbüntethetik a távolságtartást figyelmen kívül hagyó embereket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 08. 14:00
null
Svédország minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket léptettek életbe pénteken a koronavírus-járvány megfékezésére, ajánlást kiadva a maszkok köztéri viselésére és bezárva a nem létfontosságú közintézményeket. Fotó: Fredrik Sandberg Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A legtöbb európai országtól eltérően Svédországban eddig főleg csak nem kötelezően betartandó intézkedéseket vezettek be, részben azért, mert a kormánynak nem volt törvényi felhatalmazása szigorú szabályok meghozatalára, de nem is kért ilyet. Az új törvény lehetőséget ad a végrehajtó hatalomnak arra, hogy akár szelektíven, akár általánosan korlátozza a szolgáltatások működését és a közterületen gyülekezők számát, de végső soron teljesen be is zárathat éttermeket, üzleteket.

Lena Hallegren egészségügyi miniszter a törvénytervezet parlamenti vitájában elmondta, hogy ez az első olyan lehetősége a kormánynak, amikor gondosan ki tudja dolgozni a vírus terjedése elleni hatékony intézkedéseket a társadalom életének fölösleges korlátozása nélkül. Egy tévéinterjúban azt mondta a miniszter: ilyen széles jogkörre a kormánynak nem volt szüksége a járvány első hullámában, tavaly tavasszal, nyáron pedig már enyhülni látszott a terjedés, csak ősszel kellett komolyabb intézkedéseket fontolóra venni.

A maszkviselést sokáig még csak nem is ajánlották a közösségi terekben, nemhogy kötelezővé tegyék. Most is – csütörtöktől – csak ajánlják hivatalosan a tömegközlekedésen, a napi csúcsforgalmi időszakokban – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

A parlamenti és társadalmi vitában sokan bírálták a kormányt amiatt, hogy túl sokára – csak decemberben – nyújtott be olyan törvénytervezetet, amely alapján széles körű felhatalmazást kap a járvány második hulláma elleni hatékony védekezéshez. Sőt, eredetileg a kormány azt akarta, hogy csak márciustól legyen nagyobb hatásköre, aztán ezt előre hozták január 10-ére, mert az egészségügyi ellátórendszer ismét nagy nyomás alá került. A parlament nagy többséggel szavazta meg pénteken az új törvényt.

A jogszabály azonban nem ad felhatalmazást a kormánynak arra, hogy kijárási vagy utazási tilalmat vezessen be.

A 10,3 millió lakosú országban az utóbbi három napban 12 536 új fertőzöttet regisztráltak, eddig összesen 480 ezret. Eddig 9262-en haltak bele a Covid–19 betegségbe a járvány kezdete óta, ami azonos lakosságszámra vetítve többszöröse a többi észak-európai ország esetszámának, de kevesebb, mint most sok délebbi európai országban, ahol viszont bevezettek kijárási korlátozásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.