Moszkva arányos válaszlépéseket ígér az EU-nak

Hét orosz személy és egy szervezet ellen vezetett be Brüsszel újabb szankciókat.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 16. 17:01
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting of the Presidium of the State Council in Sochi
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting of the Presidium of the State Council, via a video conference call in Sochi, Russia September 28, 2020. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC2U7J9JCTAY Fotó: Sputnik Photo Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét orosz személy és egy szervezet ellen vezetett be szankciókat az Európai Unió csütörtökön az Alekszej Navalnij elleni merénylet és Moszkva líbiai beavatkozása miatt. A listán szereplő személyek beutazását betiltották, számláikat zárolták, az intézkedések azonnali hatállyal léptek életbe. Közöttük megtaláljuk Andrej Bortnyikovot, az orosz nemzetbiztonsági szolgálat, az FSZB vezetőjét, Szergej Kirijenkót, az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét (aki a Kremlben a politikai csoportok és aktivisták koordinációjáért felel), vagy azt a kémiai labort, ahol vélhetően az orosz ellenzéki politikus megmérgezéséért felelős novicsok idegmérget kifejlesztették.

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett kép bejárta a világsajtót

Alekszej Navalnij az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikusnak számít, aki az orosz helyhatósági választások előtt két héttel egy szibériai kampánykörút során lett rosszul, majd kómába esett. Két nappal később egy berlini kórházba szállították, ahol novicsok idegméreg nyomait találták a szervezetében. Brüsszel a szankciókat azzal indokolta, hogy az ismert ellenzéki politikus megmérgezése vegyifegyverrel kizárólag az orosz elnöki adminisztráció jóváhagyásával és az FSZB részvételével történhetett.

Oroszország logikátlan, tudatos és barátságtalan lépésnek nevezte az uniós szankciók bevezetését, és arányos választ ígért rá.

– Az EU tanácsa kárt okozott a kapcsolatainknak ezzel a lépéssel. Moszkva kielemzi a helyzetet, és a saját érdekeinkből kiindulva cselekszünk majd – mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Peszkov szerint szomorú, hogy az Európai Unió egy „ellenzéki vezetőnek vélt politikustól” teszi függővé az Oroszországgal folytatott kapcsolatait.

A listában egyetlen név szerepel, Jevgenyij Prigozsin, akit nem a Navalnij elleni merénylet, hanem líbiai fegyverkereskedelmi tevékenysége miatt szankcionálták. Prigozsint egy orosz katonai magánvállalat, a Wagner-csoport vezetőjének tartják. Valójában azonban az ő személye is szorosan kapcsolódik Navalnijhoz: az ellenzéki politikus korábban több oknyomozó anyagban foglalkozott a Vlagyimir Putyinhoz kapcsolható üzletemberrel, míg végül tavaly egy perben az orosz bíróság 345 millió forintnak megfelelő összegre nem büntette Navalnijt becsületsértésre hivatkozva.

Bár Brüsszel ezúttal sokkal gyorsabban lépett, mint a két évvel ezelőtti, Szergej Szkripal volt orosz hírszerző tiszt angol Solsbery városban történt megmérgezése után, összességében sokkal enyhébb, inkább szimbolikus jellegű intézkedéseket látunk. 2018-ban az EU tagországai orosz diplomatákat utasítottak ki, az Egyesült Államok pedig tovább korlátozta az Oroszországnak nyújtható finanszírozási lehetőségeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.