Moszkva egy hónapon belül kaphat védőoltást

Világszerte növekszik a megbetegedések száma, hamarosan érkezhetnek a vakcinák.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 31. 10:00
null
Moszkva, 2020. augusztus 13. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni oltóanyag, a Gam-Covid-Vak előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven. MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva alpolgármestere, Anasztaszja Rakova pénteken jelentette be, hogy Moszkva lakói egy hónapon belül kaphatják meg a Covid–19 elleni védőoltást.

– Nem vesztegetjük az időt, miközben az iparunk vakcinát állít elő, a városban létrehozunk egy nagy, speciális oltóközpont-hálózatot a koronavírus elleni védőoltáshoz. Amint megérkezik a vakcina – és úgy gondolom, hogy a következő hónapban megérkezik – megkezdjük a tömeges oltásokat minden érdeklődő moszkvai lakosnak – mondta Rakova.

Oroszországban jelenleg már két, hivatalosan regisztrált, koronavírus elleni vakcina létezik: az egyik, amire Rakova is utalt, a Gamaleja Intézet úgynevezett Szputnyik–V-oltása. Ezt augusztusban engedélyezték a hatóságok, és szeptemberben indult meg a tömeggyártás. A szeptemberi hírek szerint a meglévő kapacitásokban havi 2-4 millió vakcinát tudtak előállítani az orosz laborok. A másik vakcina, a Vektor kutatóintézet által kifejlesztett EpiVakKorona engedélyezését maga az orosz államfő, Vlagyimir Putyin jelentette be október közepén.

A Covid–19 elleni oltóanyag, a Gam–Covid–Vak előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án Fotó: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Ugyanakkor az engedélyezés ellenére egyik orosz vakcinánál sem volt meg a klinikai kísérletek harmadik fázisa – ez az, amikor az oltóanyagot nagyobb számú, jellemzően több tízezer fős mintán tesztelik. A Szputnyik–V esetében a klinikai kísérletek utolsó fázisa negyvenezer önkéntes részvételével szeptemberben indult, míg az EpiVakKorona novemberben kezdi meg azt.

Mindezek ellenére világszerte sorban állnak az orosz vakcináért: a kínai oltóanyag mellett ugyanis jelenleg ez az egyetlen koronavírus megelőzésére hivatott gyógyszer, amely megkapta a hatósági engedélyeket.

Az orosz gyártó szeptember végi jelentése szerint több mint 1,2 milliárd adag előállítására kaptak eddig megrendeléseket 2020–2021 folyamán a világ több mint ötven országából.

A legnagyobb külföldi megrendelő India lehet, amellyel eddig legalább százmillió vakcinára kötöttek szerződést, de a vásárlók között van többek között Brazília, Mexikó, és több közel-keleti, illetve posztszovjet ország is. Oroszországban szeptember második felében szabadult el a Covid–19 második hulláma: a fertőzések száma meghaladta az 1,6 millió főt, szombaton tizennyolcezer új megbetegedést regisztráltak. Az esetek mintegy negyede Moszkvában van, ahol eddig több mint négyszázezer beteget tartanak számon.

Az első koronavírus elleni vakcinák hamarosan az Egyesült Államokba is megérkezhetnek. Dr. Anthony Fauci, a fertőző betegségek amerikai vezető szakértője csütörtöki nyilatkozata szerint december végére vagy január elejére várják az első adagokat, és először a leginkább veszélyeztetett csoportok juthatnak majd hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.