Moszkva megfontolja Trump G7-meghívását

Az amerikai elnök tervei szerint a következő csúcs legfontosabb témája Kína lenne.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 01. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kremlnek több információra van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, hogyan reagáljon Donald Trump amerikai elnöknek a G7-csúcsra szóló meghívására – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, egyben emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a párbeszéd híve.

Donald Trump amerikai elnök szombat este jelentette be, hogy szeptemberre halasztja a világ legfejlettebb országainak találkozóját, a G7-csúcsot, amelyet eredetileg június 10-én tartottak volna meg az amerikai Camp Davidben, majd a Covid–19-járvány miatt június végére halasztották. Az amerikai terveket azonban keresztülhúzta Angela Merkel német kancellár, aki pénteken visszamondta a júniusi részvételét a koronavírus miatt.

A szeptemberi halasztással egy időben Donald Trump bejelentette azt is, hogy a G7-csúcsra meghívja Oroszországot, Indiát, Ausztráliát és Dél-Koreát. Kína nem kapott hasonló meghívást az amerikai elnöktől. – Nem érzem azt, hogy a G7 megfelelően tükrözi azt, ami a világban történik. Ez egy nagyon elavult országcsoport – mondta Trump. Az amerikai elnök tervei szerint a következő csúcs legfontosabb témája Kína lenne.

A G7-csoport ebben a formájában 1976-ban alakult ki, és a világ hét leggazdagabb, Nemzetközi Valutaalap-tagsággal rendelkező államát foglalja magában: az Egyesült Államokat, Kanadát, Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, Japánt, valamint az Európai Unió képviselőjét. Moszkva 1997-től vett részt rendszeresen a csoport találkozóin, így jött létre a G8, azonban a Krím félsziget 2014-es annektálása után Oroszországot többet nem hívták meg az eseményre. Donald Trump először 2018-ban, a kanadai G7-csúcs előtt vetette fel Moszkva újbóli meghívását, de a csoport többi tagja ellenezte a lépést.

Az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsov szerint a G7 már nem tudja betölteni korábbi szerepét, és kizárólag a csoport egységének „rituális demonstrációjává” vált, Oroszország meghívása pedig a valós helyzetet tükrözi. Koszacsov szerint ugyanakkor Oroszország csak abban az esetben venne részt a G7-csoport találkozóján, ha egyenrangú partnerként, nem pedig „hagyománytisztelő újoncként” hívják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.