Moszkva szerint nehezen lehet partnernek nevezni Washingtont

A nukleáris leszerelés átfogó témaköréről tárgyaltak a nagyhatalmak a svájci Genfben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 28. 21:31
Peszkov, Dmitrij
Moszkva, 2020. május 12. 2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nukleáris leszerelés átfogó témaköréről tárgyaltak Genfben szerdán az Egyesült Államok és Oroszország képviselői. A két delegációt Wendy Sherman amerikai és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vezette. Az elemzők nem vártak kézzelfogható eredményeket a mostani, zárt ajtók mögötti tárgyalásoktól, úgy értékelték, hogy a találkozó pusztán egy folyamat kezdete lehet. Rjabkov szerint kérdéses, hogy az amerikaiak komolyan veszik-e a nukleáris leszerelés témakörét. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy senkinek ne legyenek komoly reményei.

– A tárgyalásoknak valódi és számottevő nukleáris leszereléshez kell vezetniük. Bármi, ami ennél kevesebb, felelőtlen kudarc lenne – közölte a Reuters hírügynökséggel Daniel Hogsta, a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű, Nobel-békedíjjal kitüntetett szervezet munkatársa.

Más szakértők kiemelték, hogy csaknem egy év telt el az utolsó, hasonló formátumban megrendezett találkozó óta, s azóta új kormányzat lépett hivatalba az Egyesült Államokban, így jórészt mindent elölről kell kezdeni. Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusi, genfi csúcstalálkozóján megállapodás született arról, hogy egyeztetéseket kezd a két fél az úgynevezett stratégiai stabilitásról, és – mint a washingtoni külügyminisztérium kiemelte – „lerakják a jövőbeli fegyverzetcsökkentési és kockázatmérséklési intézkedések alapjait”. A két ország januárban megegyezett a hadászati nukleáris támadófegyverek csökkentését célzó Új Start-szerződés ötéves meghosszabbításáról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

– Nehezen lehet partnernek nevezni az Egyesült Államokat. Inkább ellenfél, vagy amolyan szemben álló fél. Mégis, a tény, hogy a szakértők ma Genfben tanácskoznak, kedvező jel – nyilatkozta szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov egyúttal visszautasította Joe Biden azon állításait is, amelyek szerint Oroszország már most beavatkozik a 2022-es, félidős amerikai választásokba. Az amerikai elnök keddi beszédében arra figyelmeztetett: az Egyesült Államok valódi háborúba keveredhet egy nagyhatalommal abban az esetben, ha jelentős kibertámadás érné az országot, hangsúlyozva ezzel kapcsolatban, hogy Washington szerint növekszik az Oroszország és Kína felől érkező fenyegetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.