Moszkva üdvözli Washington ajánlatát az Új START-egyezményről

Hamarosan lejár az egyetlen, még hatályban lévő fegyverkorlátozási egyezmény a két ország között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 22. 20:12
null
New York, 2015. szeptember 29. Vlagyimir Putyin orosz (b) és Barack Obama amerikai elnök kezet fog az ENSZ-közgyûlés 70. ülésszaka idején rendezett kétoldalú tárgyalásuk elõtt a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 28-án. (MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Szergej Gunejev)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Moszkva üdvözli a washingtoni javaslatot az Új START nukleáris leszerelési megállapodás meghosszabbításáról öt évre – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Peszkov úgy fogalmazott, hogy Oroszország az egyezmény megőrzése és hatályának meghosszabbítása mellett száll síkra, de időt kell szánni a tárgyalásokra. A szóvivő szerint minden a javaslat részletein múlik, amelyeket Moszkva egyelőre nem kommentálhat, mert át kell tanulmányoznia. Az egyezmény meghosszabbításakor a tárgyalófeleknek figyelembe kell venniük a kölcsönös aggodalmakat. – Egy sor korábbi washingtoni feltétel nem felel meg Moszkvának – tette hozzá a szóvivő.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy az új amerikai kormányzat javasolni fogja Oroszországnak az Új START-egyezmény meghosszabbítását öt évre. Mint fogalmazott, ez az egyetlen egyezmény, amely féken tartja Oroszország nukleáris erejét, egyfajta horgonya a két ország közötti hadászati stabilitásnak.

Vlagyimir Putyin orosz (b) és Barack Obama amerikai elnök kezet fog az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszaka idején rendezett kétoldalú tárgyalásuk előtt a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 28-án Fotó: MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Szergej Gunejev

Az Új START az 1991-ben Mihail Gorbacsov akkori szovjet elnök és George H.W. Bush volt amerikai elnök által aláírt START I. utódja. Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama volt amerikai elnök írta alá 2010-ben, és 2011-ben lépett hatályba. Bőven az alá korlátozza a két ország nukleáris arzenálját, mint amilyen a hidegháború idején volt. A két ország a megállapodásban vállalta, hogy nem állítanak hadrendbe összesen hétszáznál több nukleáris töltetet célba juttatni képes interkontinentális ballisztikus és tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, illetve nehézbombázót, 1550-nél több robbanótöltetet és nyolcszáznál több indítóállást.

Az Új START az egyetlen, még hatályban lévő fegyverkorlátozási egyezmény a két ország között, de február 5-én lejár. Az egyezmény már egy jó ideje feszültség forrása volt Washington és Moszkva között, mert nem tudtak megállapodni a hosszabbítás feltételeiben. Donald Trump volt amerikai elnök ragaszkodott ahhoz, hogy Kínát is vonják be a nukleáris leszerelési megállapodásba, de Peking ezt elutasította. Tavaly októberben Vlagyimir Putyin javasolta az egyezmény feltételek nélküli meghosszabbítását egy évre, de Washington ezt elutasította.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.