Moszkvában ma kezdik meg a védőoltás tömeges beadatását

A gyártók kétmillió vakcina elkészítését ígérték év végére. Az oltóanyag hatékonynak tűnik.

2020. 12. 05. 11:17
A nurse prepares Russia's "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation in a post-registration trials stage at a clinic in Moscow
Nővér készíti elő a Szputnyik-V védőoltást. Fotó: Tatyana Makeyeva Forrás: REUTERS/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Moszkva megkezdte a Szputnyik V elnevezésű, koronavírus elleni oltóanyag szétosztását hetven klinikán

– jelentette be az orosz főváros a világjárvány megállítására létesült munkacsoportja.

A testület közleménye szerint az orosz gyártású vakcinát először a sok emberrel érintkezésbe kerülő orvosok és más egészségügyi dolgozók, valamint a tanárok és a szociális munkások kapják meg, mivel náluk nagyobb a megfertőződés kockázata.

Az érintetettek egy online regisztrációs felületen kérvényezhetik az oltóanyag beadatását a város hetven helyszínén. Az érintett 18–60 év közötti lakosok ingyenesen foglalhatnak időpontot a klinikákra reggel 8 óra és este 20 óra között. A vakcinát előreláthatólag két turnusban kapják meg az érintettek, a második adagot várhatóan 21 nappal az első oltást követően adják be. Kérdéses azonban, hogy a gyártók mennyit tudnak előállítani, terveik szerint csupán kétmillió adag vakcinát tudnak elkészíteni év végéig.

– Örülök neki, mert ez esélyt ad a fertőzési arány csökkentésére

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Igor Krivobokov moszkvai lakos.

Azokat a személyeket, akik az elmúlt harminc napban kaptak oltást vagy akik légzőszervi megbetegedésben szenvedtek az elmúlt két hétben, kizárják a programból, továbbá a krónikus betegségben szenvedők, valamint a várandós nők és a szoptató anyukák sem kaphatják meg a vakcinát.

– Az első öt órában mintegy ötezer személy jelentkezett a programba, hogy már a hétvége folyamán megkapják az oltást

– nyilatkozta Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere, hozzátéve, hogy az új oltóanyagok előállításával folyamatosan bővítik a listát.

A vakcina fejlesztői szerint az oltóanyag 95 százalékos hatékonyságot mutatott a vizsgálatokon, de még mindig tömeges tesztelés alatt van. Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes pénteken azt mondta, hogy a Moszkvában Covid–19 ellen beoltottak közül mindössze 1,5 százaléka kapta el a fertőzést. Közölte, hogy a fővárosban eddig több mint húszezren kapták meg a vakcina mindkét dózisát és közülük 273-an betegedtek meg.

Az orosz koronavírus-helyzet azonban napról napra súlyosbodik, a kórházak országszerte túlterheltek, így a kormánynak azonnali intézkedéseket kellett hoznia. A szakértők szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy a teljes vizsgálatok befejezése előtt már széles körben használják az oltóanyagot.

A mintegy 13 millió lakosnak otthont adó Moszkva az orosz koronavírus-járvány legnagyobb gócpontja: az elmúlt időszakban egyik napról a másikra közel nyolcezerre növekedett az újonnan regisztrált betegek száma, mely már jelentősen meghaladja a szeptember elején tapasztalt napi hétszáz körüli értéket.

Oroszországban az elmúlt két hónapban közel háromszorosára növekedett a fertőzöttek száma a nyár végi, kora őszi adatokhoz képest. Novemberben majdnem minden nap meghaladta a húszezret a napi esetek száma, ma már közel harmincezer új betegről számoltak be az orosz hatóságok. Az országban a halálozási arány is rohamosan emelkedik, ez idáig december másodikán jelentették a legtöbb elhunytat, 589 főt. A tavaszi, első hullám idején májusban regisztrálták a koronavírus-járvány legtöbb áldozatát, 232 főt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.