Mozart fürtjét és levélrészletét szerezte meg a salzburgi Mozarteum

Mozart fürtjét és levélrészletét szerezte meg a salzburgi Mozarteum. A zeneszerző relikviáinak gyűjteménye négy olyan kiemelkedő darabbal gazdagodott, amelyek 150 éven át egy stuttgarti család tulajdonában voltak.

2019. 12. 06. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek között szerepel egy Mozart által 1777-ben íródott levél egy hiányzó részlete és egy tincs, amelyet a zeneszerző halála után vágtak le hajából. A világon összesen 12 Mozart-hajfürt létezik, öt már korábban is a Mozarteum gyűjteményében volt – mondta el Ulrich Leisinger, az alapítvány tudományos vezetője.

Akkoriban gyakori volt, hogy az elhunytról halotti maszkot készítettek és levágták a haját. A Mozarteum alapítvány kutatói számára a legjelentősebb szerzemény a levélrészlet. Az 1777. november 4-én kelt írás első négy oldala már 1844 óta a gyűjtemény részét képezte. A levél utolsó részét borítékká hajtogatták, amelyre Mozart anyja is lejegyzett pár sort.

A Mozarteum megszerzett egy másik levelet is, amely Mozart legkisebb fiától, Franz Xaver Wolfgangtól származott. A negyedik megszerzett ereklye egy Mozart apja, Leopold Mozart által készített másolat egy bizonyítványról, amelyet Giovanni Battista híres zeneteoretikus állított ki a 14 éves Mozart számára.

Az újonnan megvásárolt értékek Mozart egykori lakóházának pincéjébe kerülnek, az alapítvány széfjébe. A nagyközönségnek a 2020-as Mozart-héten, január 23. és február 2. között lesz lehetősége arra, hogy vezetett látogatásokon megtekintse a relikviákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.