Műtét miatt szakította meg szabadságát Juncker

Az Európai Bizottság elnökének mandátuma október 31-én jár le. Ötéves elnöksége alatt Juncker egészségügyi állapota folyamatosan téma volt Brüsszelben.

2019. 08. 18. 15:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgősen el kell távolítani Jean-Claude Juncker epehólyagját; a beavatkozás miatt az Európai Bizottság leköszönő elnöke ausztriai nyaralását is megszakította – tájékoztatott közleményében a brüsszeli testület. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a 64 éves Juncker a műtét miatt lemondaná a G7 országcsoport e hét végi találkozóját. Mivel csak kisebb beavatkozásról van szó, valószínűsíthető, hogy a volt luxemburgi miniszterelnök képviseli majd az EU-t Franciaországban.

Az Európai Bizottság elnökének mandátuma október 31-én jár le. Ötéves elnöksége alatt Juncker egészségügyi állapota folyamatosan téma volt Brüsszelben. A politikust legutóbb tavaly nyáron, egy NATO-csúcstalálkozó gálavacsoráján kapták lencsevégre, amint támogatásra szorul a járásképtelensége miatt. Ugyanezen az eseményen később tolószékben fotózták le. Az Európai Bizottság részéről hivatalosan isiásszal magyarázták az incidenst, a betegség egyik tünete ugyanis épp a mozgászavar. A sajtó ugyanakkor évek óta firtatja, hogy a politikusnak súlyos alkoholproblémája lehet. Juncker ezt nemrég egy májusi, brüsszeli pódiumbeszélgetésen tagadta, mondván: politikai ellenfelei dobálóznak az alkoholizmusáról szóló pletykákkal. Bár az epehólyag-műtét kapcsán – és a nyár derekán – egyelőre kevés a reakció az alig két hónap múlva egyébként is búcsúzó elnök Juncker ismét megrendült egészségére, a sajtó egy része azért csípősen megjegyzi: nem világos, hogy Junckert miért utaztatták haza Luxemburgba, ha ténylegesen sürgős beavatkozásra szorult. „Ausztriában nagyon is jó kórházak vannak. Talán a diszkréció volt az ok?”, veti fel a kérdést a Lost in Europe hírportál.

Juncker mindenesetre már számos alkalommal beszélt róla, hogy valóban otthon érzi magát Ausztriában, a jelenlegi nyaralását pedig szokásos üdülőhelyén, a tiroli Going am Wilden Kaiser településen töltötte, írta az osztrák Kurier. A lap beszámolója szerint a politikus alig egy héttel korábban egy kitüntetést is átvett a Tirol tartomány iránti elkötelezettségéért. A díjátadón stílusához hűen, egyszerűen csak „szarnak” bélyegezte bírálóit. Az FPÖ, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt előzőleg ugyanis keményen kritizálta a bizottsági elnök jutalmazását.

A veterán politikus elmondása szerint mandátumának lejárta után „civil” életet szeretne folytatni, és nem vállal majd politikai tisztséget. Teljes búcsúra ugyanakkor nem számíthatunk: Juncker könyvet ír majd az Európai Bizottság élén eltöltött évek tapasztalatairól. – Egyáltalán nem emlékiratot készítek – hangoztatta korábban, és már arról is beszélt: az autóvezetéssel is újra megpróbálkozik majd, ugyanis lassan tíz éve már, hogy sofőr furikázza. Egyes bírálók ugyanakkor ez utóbbi mögött is a lassan 45 éve aktívan politizáló Juncker italfüggőségét látják megbújni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.