Náci nosztalgiáért ítélték el a magyarellenes politikust

A szélsőjobboldali szlovák politikus náci szimbólumokat használt.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 10. 13. 14:36
null
Marian Kotleba jól ismert magyarellenes kirohanásairól is. Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák speciális büntetőbíróság első fokon négy év négy hónap letöltendő fogházbüntetést szabott ki Marian Kotlebára, a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnökére. Az érintett a legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért. A parlamenti képviselőt hivatalosan az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak támogatásának és népszerűsítésének bűncselekménye miatt ítélték el a szlovák sajtóban csak csekkbotrányként ismert ügyben. Ennek lényege, hogy 2017. március 14-én Kotleba, még Besztercebánya megye elnökeként, 1488 euró értékű adományt adott három, a régióban élő rászoruló családnak. Az ügyészség állítása szerint az 1488-as szám náci, szélsőjobboldali szimbólum, ugyanis az Adolf Hitler születésnapjára (április 1.), illetve a Heil Hitler (a H az angol ábécé nyolcadik betűje) köszöntésre utal. A koronavírus miatt több alkalommal is elnapolt tárgyaláson a bíróság számos szakértőt meghallgatott, mindannyian egybehangzóan állították, az 1488-as szám közismert náci szimbólum. Kotleba „hátsó szándékát” támasztja alá az a tény is, hogy az adomány átadására éppen március 14-én került sor, a Jozef Tiso-féle náci bábállam megalakulásának évfordulóján.

Marian Kotleba jól ismert magyarellenes kirohanásairól is.
Fotó: Reuters

A tárgyalás során Marian Kotleba és jogi képviselői helyenként egészen abszurd érveket sorakoztattak fel. Évtizedes, 1488 euróról szóló közbeszerzéseket és magánszerződéseket mutattak be a bíróságnak, 14 euró 88 centbe kerülő termékek árcéduláit lobogtatták. Egy alkalommal pedig Kotleba kijelentette, tanáremberként tisztában van vele, a szlovák ábécé nyolcadik betűje nem a H, hanem a Ď.

A magyarellenes kirohanásairól is ismert politikus nem először került szembe a törvénnyel. Az általa alapított Szlovák Testvériség Nemzeti Pártját alig egy éven belül betiltották. A romjain létrehozott Kotlebáék – Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) betiltása, bár 2016-ban és idén is bejutott a parlamentbe, mégis rendszeresen felmerül. Kotlebának az utóbbi években jelentékeny magyar szavazótábora alakult ki, különösen az ország középső részén találta meg választóit. Antiszemita, magyarellenes kijelentéseit egyre ritkábban hallani, ezeket mostanában inkább elit- és cigányellenes retorika váltotta fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.