Náci táborokkal példálózik a képviselőnő

A koncentrációs tábor pontos definíciója körül bontakozott ki vita Washingtonban, miután a Demokrata Párt egyik legismertebb kongresszusi képviselőnője, Alexandria Ocasio-Cortez azt találta mondani: a déli határon az illegális bevándorlók őrizetben tartására kialakított központok olyanok, mint a koncentrációs táborok.

2019. 06. 21. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijelentést hétfő este tette a 29 éves, képviselőházi mandátumát tavaly ősszel megszerző New York-i politikusnő.

A saját pártján belülről és a republikánus oldalról egyaránt érkező bírálatok azonban a bocsánatkérés helyett újabb sarkalatos megfogalmazásokra késztették Alexandria Ocasio-Cortezt (képünkön).

Fotó: Reuters

Kedden és szerdán közzétett Twitter-üzeneteiben azt írta, nemcsak a nácik működtettek koncentrációs táborokat, hanem az Egyesült Államok is, amely a japán hadifoglyokat helyezte internálótáborokba a második világháború során.

– A belbiztonsági minisztérium több ezer gyermeket szakított el szüleitől, és embertelen körülmények közé, ketrecekbe rakta őket – fakadt ki Ocasio-Cortez arra a tavaly bevezetett gyakorlatra hivatkozva, amely szerint a törvénytelen határátlépők gyerekeit elválasztják a szüleiktől. Bár Donald Trump amerikai elnök később véget vetett ennek a gyakorlatnak, különleges esetekben továbbra is alkalmazza a bevándorlási hivatal.

Alexandria Ocasio-Cortez a Demokrata Párton belül egyre nagyobb teret nyerő radikális baloldali-szocialista irányzat egyik legismertebb politikusa, aki támogatja a bevándorlást, mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást, ingyenes oktatást, kizárólag megújuló energiaforrások használatát, a gazdagokra kivetett különadót és Donald Trump alkotmányos felelősségre vonását követeli.

Az Ocasio-Corteztől bocsánatkérést követelő politikusi megnyilvánulások mellett történészek igyekeztek az elmúlt napokban tisztázni a koncentrációs tábor pontos fogalmát. A CNN hírcsatorna internetes oldalán megjelent cikké-ben Timothy Snyder például azt írta: bár nem feltétlenül bánnak jól az amerikai fogdákban az illegális bevándorlókkal, azok semmiképp sem olyanok, mint a koncentrációs táborok, amelyek legfőbb ismerve az, hogy „törvényen kívüli területek”. Az Egyesült Államokban márpedig működik a jogállam – tette hozzá.

A bevándorlási hivatal felügyelete alá tartozó központokban jelenleg mintegy 52 ezer illegális bevándorlót tartanak fogva, a hivatal vezetője, Mark Morgan szerint azonban egyre szorultabb helyzetben vannak, mivel csak idén májusban több mint 144 ezer migránst tartóztattak fel a mexikói határon – ez volt a legmagasabb szám egy adott hónapban az elmúlt tizenhárom évben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.