Nagy kőzetbolygót fedeztek fel a Naprendszer közelében

Nagyméretű kőzetbolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül, de ahhoz viszonylag közel a Genfi Egyetem kutatói.

Forrás: MTI2019. 02. 21. 23:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolygó tömege a Föld háromszorosa, a Naprendszertől nyolc fényévnyi távolságra kering a Gl411 nevű csillag körül.

A kutatók felfedezésükről az Astronomy and Astrophysics című szaklapban számoltak be.

„Az általunk felfedezett Gl411b bolygó a Naprendszerünk közelében lévő eddig ismert harmadik legközelebbi exobolygó” – mondta Rodrigo Diaz, a Buenos Aires-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Közelsége és fényessége alapján a jövőbeli óriásteleszkópokkal, például az európai Rendkívül Nagy Teleszkóppal (ELT, Extremely Large Telescope) végzett vizsgálatok ideális célpontja lehet a bolygó, ezekkel megvizsgálható lesz a légköre.

Az új exobolygót egy olyan projekt keretében fedezték fel, melynek során úgynevezett vörös törpéknél kerestek bolygókat. Ezeknek a kicsi, de nagyon gyakori csillagtípusoknak a tömege a Nap tömegének a fele.

A felfedezést egy olyan mérőműszer segítségével végezték, amelyet részben a Genfi Egyetem fejlesztett ki a Sophie nevű spektrográf segítségével. Ez a műszer, amely mintegy 12 éve működik, az Observatoire de Haute Provence 193 centiméteres teleszkópján helyezkedik el. Ezzel a teleszkóppal fedezte fel Michael Mayor 1995-ben az első exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli planétát.

Miközben a Sophie segítségével több év alatt 155 különböző időpontban végeztek nagyon pontos méréseket a Gl411 nevű csillag sebességére vonatkozóan, bizonyítani tudták a bolygó jelenlétét és következtetni tudtak a tulajdonságaira.

A Gl411b nagy valószínűség szerint 13 nap alatt kerüli meg központi csillagát. Ez alapján valószínűleg még közelebb található saját csillagához, mint a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr.

Bár a Gl411 lényegesen hűvösebb, mint a Nap, a körülötte keringő exobolygón mégsem lehetséges az élet. A bolygót 3,5-szer több energia éri csillagából, mint amennyit a Föld kap a Naptól. A Gl411b-n uralkodó körülmények leginkább a Vénuszéhoz hasonlítanak, nem a Földéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.