Nagy többséggel a jobboldali Új Demokrácia nyerte meg a görög helyhatósági választásokat

Elsöprő többséggel az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párt nyerte meg Görögországban a helyhatósági választásokat, amelyeknek a második fordulója vasárnap volt. Ezzel a párt megerősítette győzelmét, amelyet az egy héttel ezelőtti európai parlamenti választásokon aratott az Alekszisz Ciprasz kormányfő vezette baloldali Sziriza felett.

Forrás: MTI2019. 06. 03. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egy héttel ezelőtt, az EP-választási vereség hatására Ciprasz bejelentette, hogy július 7-én – három hónappal az esedékes időpont előtt – előrehozott országos parlamenti választásokat tartanak, a mostani helyhatósági választási győzelem még esélyesebbnek mutatja az ND-t az öt hét múlva rendezendő újabb voksolás előtt.

Igaz, a részvételi arány csak mintegy 40 százalékos volt az önkormányzati választásokon.

Athénban a 41 éves Kosztasz Bakojannisz a voksok 65 százalékát kapta meg a baloldali jelölt Nasszosz Iliopulosszal szemben. Bakojannisz egy jobboldali politikusdinasztia harmadik generációjához tartozik: annak a Dora Bakojannisznak a fia, aki 2003-ban Athén első női polgármestere lett.

Egyúttal Konsztantin Micotakisz egykori miniszterelnöknek az unokája, és az ND mostani elnökének, Kiriakosz Micotakisznak az unokaöccse. Kosztasz Bakojannisz már volt kormányzó az ország középső régiójában.

Az ND jelöltjei az ország 13 régiójából 12-ben győztek. A legnagyobb régióban, a főváros körüli Attikában Jiorgosz Patulisz szintén a voksok 65 százalékát szerezte meg.

Az ország második legnagyobb városában, Szalonikiben a baloldali jelöltek már a helyhatósági választások első fordulójában – május 26-án – kiestek.

Viszont polgármesternek nem az ND jelöltjét, Nikolaosz Tahiaoszt választották meg, hanem a független konzervatív Konsztantinosz Zervaszt. Athén és Szaloniki hagyományosan a jobboldal bástyái.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.