Nagyköveteknek panaszkodtak Soros magyarországi helytartói

Lehetett számítani rá, hogy a Biden-adminisztráció valamilyen módon támogatni szeretné a magyar ellenzék kampányát.

Forrás: Tűzfalcsoport2021. 04. 22. 15:22
SOROS György
Bécs, 2019. november 15. A Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) által közreadott képen az intézmény alapítója és tiszteletbeli elnöke, Soros György üzletember beszédet mond az egyetem bécsi campusának megnyitóján 2019. november 15-én. MTI/CEU/Végel Dániel Fotó: CEU/Végel Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közzétett egy beszámolót, miszerint 2021. március 25-én virtuális találkozón vett részt a nagykövetség ügyvivője, Marc Dillard diplomata kollégáival együtt.

A meghívottak „civil” szervezetek voltak, a téma pedig a „civil társadalom és az emberi jogok helyzete Magyarországon”. Hogy kiket is láttak vendégül az amerikaiak az éterben?

Természetesen Soros hazai legfőbb zászlóvivői: a Magyar Helsinki Bizottság képviseletében Kádár András, a TASZ-tól Kapronczay Stefánia, és az Amnesty International Magyarország vezetője, Vig Dávid. Rajtuk kívül csupa olyan nagykövetség diplomatái vettek részt, mely országok rendszeresen nyújtanak támogatást ezeknek a Soros-szervezeteknek (is) az adófizetőik pénzéből, így például az Egyesült Királyság, Belgium, Hollandia és Norvégia képviselői.

A poszt szövegében leszögezik:

„Ahogyan Blinken külügyminiszter mondta az előző nap, az USA azon dolgozik szövetségeseivel és partnereivel, hogy előmozdítsa közös értékeinket a demokráciát és az emberi jogokat szerte a világon.”

Megint azok a bizonyos „közös értékek”, amelyet az Európai Unió, a nemzetközi szervek és az álcivil hálózat is megállás nélkül hangoztat. Éppen csak azt nem tudják megmondani, hogy ez a fogalom pontosan mit takar (úgy, ahogy a jogállamiság esetében sem).

Lehetett számítani rá, hogy a Biden-adminisztráció valamilyen módon támogatni szeretné a magyar ellenzék kampányát. Mivel a baloldali pártok híján vannak bármiféle víziónak, helyüket már rég átvették a sajtóorgánumaik és a Soros által támogatott álcivil szervezetek. Vajon ez az online egyeztetés már a bátorítás része?

Felmerül továbbá a kérdés: az amerikai nagykövetség posztja szerint Blinken az USA szövetségeseivel és partnereivel kíván együttműködni. Ezek szerint a demokratikus, szabad választásokon egymás után háromszor kétharmados felhatalmazással a magyar választópolgárok által hatalomra juttatott kormány helyett Blinken külügyminisztériuma inkább a „civileket” tekinti partnernek?

Nem lenne meglepő, ismerve az amerikai külügyminiszter családi hátterét. Édesapja, Donald Blinken 1994 és 1997 között, a Horn-kormány alatt volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, és nem mellesleg évtizedek óta kiváló kapcsolatot ápol Soros Györggyel. Talán ennek, másrészt az általuk adott nagy összegű adománynak is köszönhetően, 2015 novemberében a CEU Nyílt Társadalom Archívuma (OSA – Open Society Archives) a Blinken házaspár, Donald és Vera nevét vette fel.

Adott tehát egy magyar felmenőkkel rendelkező külügyminiszter, akinek édesapja Soros György bizalmasa, és a CEU ügyének elkötelezett támogatója. Donald Blinken memoárjából kiderül, hogy cseppet sem kedveli Orbán Viktor miniszterelnököt. Ne legyenek tehát illúzióink: a Blinken család elfogult a magyar kormányfővel szemben, ez pedig a választásokhoz közeledve minden bizonnyal szerepet fog játszani.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Borítókép: a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója és tiszteletbeli elnöke, Soros György üzletember beszédet mond az egyetem bécsi campusának megnyitóján (MTI/CEU/Végel Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.