Hangsúlyosabbá tenné a klímavédelmet Németország

Merkel: „Nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét”.

2021. 07. 19. 10:53
null
Altenahr, 2021. július 19. Rendõrök túlélõk után kutatnak a megáradt Ahr folyó felett átívelõ, sárral, iszappal és hordalékkal elöntött hídak egyikén a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvõ Altenahr településen 2021. július 18-án. A Németország északnyugati tartományait sújtó áradásoknak legalább 157 áldozata van. MTI/AP/DPA/Boris Rössler Fotó: Boris Rössler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors pénzügyi segítséget ígért Angela Merkel német kancellár vasárnap, miután látogatást tett a korábban soha nem látott nagyságú árvíz sújtotta vidékeken, ahol a természeti katasztrófának hétfői jelentés szerint legkevesebb 165 áldozata volt az elmúlt napokban és sokakat továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A kancellár hozzátette: a szövetségi kormány a klímaváltozás kezelésén és a romba dőlt országrészek újjáépítésén fog munkálkodni. A politikus jelezte továbbá, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövid távú segélyprogramot.

– Ez egy szürreális és kísérteties helyzet, szinte azt mondanám, hogy a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét

– hangsúlyozta Merkel vasárnap a Rajna-vidék–Pfalz tartományban található Adenau kisvárosban adott sajtótájékoztatón.

Rendőrök túlélők után kutatnak a megáradt Ahr folyó felett átívelő, hordalékkal elöntött hidak egyikén Rajna-vidék–Pfalz tartomány Altenahr településen július 18-án.
MTI/AP/DPA/Boris Rössler

Előreláthatólag hosszú távú hatásai lesznek a múlt héten kezdődött árvizeknek Németországban, ugyanis egyre több vezető politikus beszél arról, Berlinnek fel kell gyorsítania az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Markus Söder bajor miniszterelnök arról beszélt tegnap, hogy az ügyhöz kapcsolódóan egy új jogszabály előterjesztését fontolgatja, Peter Altmaier gazdasági miniszter pedig úgy fogalmazott,

„ez nem az egymásra mutogatásról szól, hanem a jövőnk alakításáról”.

A szövetségi polgárvédelmi hivatalt egyre több kritika éri a német katasztrófavédelmi rendszerrel kapcsolatban, a bírálatok szerint az időjárási előrejelzésekkel kapcsolatos figyelmeztető rendszerek fejlesztésre szorulnak. A hivatal vezetője, Armin Schuster azonban elutasította a kritikákat, a tisztségviselő a ZDF német közszolgálati televízió híradójában hangsúlyozta: a figyelmeztető rendszer viszonylag jól vizsgázott.

– Mintegy százötven riasztást küldtünk ki országszerte. A probléma az, hogy általában nem lehet fél órával előre megmondani, hol mekkora mennyiségű csapadék várható

– jelentette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A megáradt Ahr folyó iszappal és hordalékkal teli vize a Rajna-vidék–Pfalz tartományban fekvő Bad Neuenahr-Ahrweiler településen július 18-án.
MTI/AP/DPA/Thomas Frey

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter Nyugat-Németország két tartományába látogat a nap folyamán, hogy ellenőrizze a helyszínen zajló munkákat, ugyanis a belügyminisztérium alá tartozó polgári- és katasztrófavédelmi szervezet 2500 segítője van bevetésben az érintett területeken. A politikus délelőtt Észak-Rajna–Vesztfália tartományba megy, ahol a Steinbachtalsperre nevű tavon létesített gátat fogja megnézni, melynek rossz állapotára már korábban is figyelmeztettek a szakértők. Seehofer ezt követően Rajna-vidék–Pfalz tartományban folytatja útját, ahol sajtóértesülések szerint egy kórházat is meglátogat majd. Angela Merkel szintén folytatja az árvíz sújtotta országrészek látogatását. Észak-Rajna-Vesztfáliában a legfrissebb adatok szerint 47-en vesztették életüket az ítéletidőben, míg Bajorországban egy ember halt meg a hétvégi áradásokban. Verena Scheuer, a koblenzi rendőrség egyik szóvivője ismertette, Rajna-vidék-Pfalzban, az áradások által leginkább érintett tartományban 117-re nőtt a halálos áldozatok száma, és 749-en sérültek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.