Nagyobb szerepet kap a NATO a mai Európában

A magyar kormányfő úgy vélte, a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad arra, hogy meghaladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat.

2019. 03. 11. 6:48
PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
Együtt a négy miniszterelnök a wesolai katonai bázison Fotó: MTI/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, a Varsó melletti Wesolában, ahol annak alkalmából rendeztek ünnepséget, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz.

Az eseményen tartott beszédében Orbán Viktor a távirati iroda helyszíni tudósítása szerint kiemelte, a katonai missziókat azért vállalják, hogy ott és azok kapják meg a segítséget, ahol és akiknek szüksége van rá.

A miniszterelnök egyben köszönetet mondott a visegrádi országoknak, amiért segítettek megvédeni Magyarország déli határát a migránsoktól. Orbán Viktor emlékeztetett: az észak-atlanti szövetség azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen előbb az atlanti térségben, majd az egész világon.

„Ezt akarjuk megőrizni ma is”, továbbá elvinni azoknak is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között élnek, mutatott rá, hozzátéve, katonáink nehéz küldetésekben is megállták a helyüket. Magyarországról ma 692 katona szolgál a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 katona csatlakozik hozzájuk.

A kormányfő úgy vélte, a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad arra, hogy meghaladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat. Mint Orbán hangsúlyozta, hosszú évtizedek óta nem kellett szembenézni olyan zavaros nemzetközi helyzettel és terrorfenyegetéssel, mint manapság.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a biztonság zálogának nevezte a NATO-t, beszédében kiemelve: a szövetség közös védelmet biztosít anélkül, hogy akármennyire is csökkentse a tagállamok szuverenitását.

– Nem kell olyan európai uniós hadsereg, amely helyettesítené a NATO-erőket – hangsúlyozta a cseh kormányfő az MTI szerint. A Wesolában állomásozó első lengyel páncélos dandár bázisán zajló, a szövetséges erők haditechnikai bemutatójával összekötött rendezvény megnyitóján Andrej Babis felidézte, húsz évvel ezelőtt a NATO biztonsági és védelmi pillérré vált a korábban a vasfüggöny mögött fekvő, a szovjet érdekszférához, a Varsói Szerződéshez tartozó közép-európai országoknak.

Együtt a négy miniszterelnök a wesolai katonai bázison
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Mint megállapította, új követelmények fogalmazódtak meg valamiféle európai hadsereg létrehozására, amely helyettesíthetné a NATO-erőket, de hozzáfűzte, ezzel nem ért egyet, és nem szeretné, hogy az európai védelmet valamiféle európai titkár irányítsa, és a védelmi lépéseket olyan kaotikus módon koordinálják, mint például az euróövezet esetében.

Elmondta azt is: tervek vannak a hibrid fenyegetésekre, a dezinformációra és a kibervédelemre összpontosító új uniós ügynökségek létrehozására. Szerinte ezekkel az ügyekkel a NATO-nak kell foglalkoznia, szorosan együttműködve az EU-val. – Tartsuk szem előtt, hogy a brit hadsereg a legerősebb Európában, és az Egyesült Királyság atomhatalom – mutatott rá, London tervezett uniós kilépésének következményeivel is számot vetve.

Babis szerint a németek jobban hisznek a kínaiaknak, mint az amerikaiaknak, márpedig az Amerika-ellenességgel sürgősen tenni kell valamit, Európa hatékony védelme lehetetlen az USA nélkül. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a visegrádi négyek kötelességének nevezte, hogy erősítsék a NATO-t, és közös nyelvet keressenek a szomszédokkal való kapcsolatokban. Pozsony NATO-tagsága az ezredfordulón amiatt szenvedett késedelmet, hogy a szövetségesek ellenezték Vladimír Meciar akkori kormányfő politikáját.

Orbán Viktor a varsói magyar nagykövetségen átadta Kornel Morawieckinek, a szejm korelnökének a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést, többek közt a hazánk iránti szolidaritása és kiállása elismeréseként. – Aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig – jelentette ki Orbán a kommunista rendszerrel egykor szemben álló lengyel ellenzékiek szerepére utalva. A 77 éves Kornel Morawiecki Mateusz Morawiecki kormányfő édesapja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.