Nagyon erős keresztényellenesség van Franciaországban

„Jelenleg a legnagyobb veszély, ami a Notre-Dame-ot fenyegeti, hogy korunk lelkületét kifejező módon fogják felújítani” – hangzott el Czopf Áron újságírótól. Almássy Ferenc francia-magyar újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy 2018-ban átlagban napi három templomot támadtak meg Franciaországban és ez a szám folyamatosan növekszik. A Hír TV Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea és vendégei arról is beszéltek mi tehet a franciaországi keresztényellenességről?

Forrás: Hír TV2019. 04. 25. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven nyomozó vizsgálja a a Notre Dame-i tűzvészt, bár még el sem oltották a tűzet a párizsi ügyész már akkor bejelentette, nem gyújtogatás történt, baleset miatt nyomoznak. A Hír TV Terc című műsorában Almássy Ferenc francia-magyar újságíró elmondta, ugyan bizonyíték nincs a balesetre, de Franciaországban merényletről nem lehet beszélni, hiába a jobboldali ellenzéki politikusok felvetése, ezeket a kormánypártiak összeesküvés-elméletnek minősítik.

Az elmúlt években rengeteg franciaországi templomot ért támadás. Földi-kovács Andrea felvetette: mi tehet a franciaországi keresztényellenességről és arról, hogy csak januárban 66 keresztény templomot támadtak meg?

Almássy Ferenc megdöbbentő statisztikai adatokkal válaszolt: 2018-ban átlagban napi három templomot támadtak meg Franciaországban és ez a szám azóta folyamatosan növekszik.

A Notre-Dame tűzeseténél sok lesújtó reakciót lehetett olvasni, arab közösségekben lelkendeztek a székesegyház leégésén, sőt – ahogy Földi-kovács Andrea megjegyezte – a teljes megsemmisítés is felmerült fenyegetésként.

„Nagyon erős keresztényellenesség van Franciaországban, van a francia elitnek egy része, aki gyűlöli a keresztény hitet, a római katolikus egyházat. Ez egy valóság, egy politikai valóság és ez ilyen dolgokat is jelent, hogy emberek ezrei örültek, amikor történik egy ilyen eset” – reagált Almássy Ferenc

A francia-magyar újságíró szerint ennek nincs vége, hiszen most át is akarják alakítani a templomot. A felújításra pályázatot írtak ki, az interneten már terjednek látványtervek.

Czopf Áron újságíró szerint ezek is felhívják a figyelmet arra: „jelenleg a legnagyobb veszély, ami a Notre-Dame-ot fenyegeti, hogy korunk lelkületét kifejező módon fogják felújítani”

Czopf Áron idézte Károly herceg korábbi mondatát, mely szerint: „a Luftwaffe nem tett annyi kárt Londonban, mint a háború utáni építészek”, tehát ha valami egész modern ötlettel a fantáziájukat elszabadítva újítják fel a Notre Dame-ot, azzal lehet nagyobb kárt okoznak, zárta gondolatát az újságíró.

Almássy szakértőkre hivatkozva azt is hozzátette, hogy a gótikus építészetnek megvannak a saját szabályai, ezért következménye lenne egy másik típusú tetőt másfajta súllyal felépíteni. „Macronék lehetőséget látnak abban, hogy átalakítsák olyanra, ami nekik is megfelel.”

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy mit szimbolizál ez a felújítás, Czopf Áron újságíró úgy válaszolt: „Amikor eredetileg megépült ez a templom, akkor lényegében egy térbe foglalt imádságként jött létre. Amikor az emberek látták égni ezt a lenyűgöző templomot, akkor ugyanez a lelkület, ami felépítette ezt a templomot, ugyanez tört rájuk az utcán. Ezt a lelkületet fejezhetné ki egy restauráció, egy hiteles helyreállítás, még akkor is, ha nem része eredetileg a huszártorony a templomnak. Ezek a modern ötletek, akár az avantgárd irányába menő ötletek kulturálisan az eredeti koncepciótól idegenek, ha ezek teret nyernek, az mindenképp egy csapást jelent a templomra nézve.„

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.