Napirenden May megbuktatása?

Egy kormányon belüli puccs előkészítéséről, Theresa May lemondásának kikényszerítéséről cikkezett a brit sajtó, két nappal azután, hogy a kormányfő jóváhagyást kapott a brexit elhalasztására.

2019. 03. 25. 9:45
EU supporters participate in the 'People's Vote' march in central London
BRITAIN-EU/MARCH Fotó: Henry Nicholls Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kormányon belüli puccs előkészítéséről, Theresa May miniszterelnök lemondásának kikényszerítéséről cikkezett tegnap a brit sajtó, két nappal azután, hogy a kormányfő Brüsszelben jóváhagyást kapott a brexit elhalasztására. A The Sunday Times című vasárnapi lap értesülései szerint a May kormányzásával elégedetlen tizenegy kabinettag a kormányfő helyettesét, a korábbi EU-ügyekért felelős államtitkárt, David Lidingtont látná szívesen a miniszterelnöki poszton, de csak átmenetileg, addig, amíg levezényli Nagy-Britannia unióból történő távozását. Ezt követően vezetőváltásra kerülne sor. A The Mail on Sunday című újság ezzel párhuzamosan arról írt, hogy mások Michael Gove környezetvédelmi minisztert, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb kilépéspárti politikusát tennék meg kormányfőnek.

May leváltása gyakorlatilag miniszterelnöksége kezdete óta napirenden van, azóta, hogy a brit EU-tagságról szóló, három évvel ezelőtti népszavazást követően igyekezett a nép akaratának megfelelően lebonyolítani a a kilépéshez vezető tárgyalásokat az EU-val. Míg maga May a bent maradásra szavazott a 2016. júniusi referendumon, kormányának és a Konzervatív Pártnak számos tagja a kilépés mellett kampányolt, szerintük az EU-val tavaly novemberben megkötött, a brit kilépés feltételeiről szóló megállapodás túl sok engedményt tesz Brüsszelnek, ezért – az ellenzéki Munkáspárttal karöltve – kétszer is leszavazták a megállapodást a brit parlamentben. Ha azonban Theresa May ezen a héten harmadszor is az alsóház elé terjeszti az alkut, a puccsisták állítólag hajlandóak lennének azt megszavazni, amennyiben a kormányfő lemond. Az érintettek ugyanis elégedetlenek azzal, hogy a miniszterelnök a brexit elhalasztását kérte az EU vezetőitől, illetve azzal, hogy a parlamentet kritizálta az EU-alku meghiúsulásáért.

Fotó: Reuters

Az érintettek ugyanakkor cáfolták a miniszterelnök megbuktatásáról szóló cikkeket. David Lidington például azt mondta, száz százalékban a kormányfő mögött áll. Lidington támogatását elvetette Philip Hammond pénzügyminiszter is, mondván, nem a kormányfő, s nem is a kormány sorsáról, hanem Nagy-Britannia jövőjéről kellene beszélni.

A jövő a londoni parlament kezében van, amely kedden vagy szerdán újra szavazhat az EU-megállapodásról, ám Theresa May bevallása szerint kevés esély van annak elfogadására. Márpedig ha megint elutasítják az alkut, netán nem is terjesztik a parlament elé, az alsóházi képviselők saját javaslataikat terjeszthetik be: a parlament ennek szellemében akár a brexitfolyamat leállításáról, a megállapodás nélküli kilépésről, de egy újabb népszavazás kiírásáról is vitát folytathat, ám a BBC elemzése szerint kevés az esélye annak, hogy bármelyik javaslat többséget élvezzen. A kormányfőnek április 12-ig kell jeleznie Brüsszelnek, hogy London mit akar. Ezt követően két lehetőség áll a britek előtt: megállapodás nélkül hagyják el az EU-t – ami Philip Hammond tegnapi megfogalmazása szerint katasztrofális lenne –, vagy újrakezdik a tárgyalásokat a kilépésről, ez pedig évekre történő halasztást is jelenthet.

Hatalmas tüntetés Londonban.

Az utóbbi másfél évtized legnagyobb tüntetése volt szombaton Londonban. A résztvevők a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását követelték. A menet a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárútról indult kora délután, de még hat órával később, kora este is folyamatosan haladt a tömeg a felvonulás végállomása, a parlament felé. A megmozdulást az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil csoport, a People’s Vote hirdette meg. A szervezők szombat esti becslései szerint a demonstráció résztvevőinek száma jóval meghaladta az egymilliót. Ez volt a legnagyobb tüntetés Londonban 2003 óta. Akkor a készülő iraki háború ellen csaknem kétmillióan vonultak az utcákra. Szombat estig csaknem 4,6 millióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat leállítását és a brit EU-tagság fenntartását követeli. Ez rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.