Naponta tízezrével fertőződnek meg az emberek Oroszországban

Putyin elnök környezete és a katonai vezetés is beoltatta magát a Szputnyik V vakcinával.

Forrás: MTI2020. 10. 06. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 615-tel 1 237 504-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint.

Ez a legnagyobb szám május 11. óta. A terjedés üteme 0,9 százalékos, a reprodukciós ráta 1,22, az új esetek 28,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 458 549), India (6 685 082) és Brazília (4 927 082) után.

Az aktív esetek száma 5175-tel 227 265-re nőtt. A halálos áldozatoké 188-cal 21 663-ra, a felépülteké pedig 6252-vel 988 576-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 48,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 295 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 234 340 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes kedden újságíróknak elmondta, hogy az orosz fővárosban több mint négyezer (4082) új fertőzöttet mutattak ki, és több mint ezer Covid-19-beteget szállítottak kórházba az elmúlt 24 órában; mindkét érték lényegében a tavasz közepén mért csúcs beállítását jelenti. Rakova a veszélyeztetett csoportokat otthon maradásra, a többi moszkvait pedig maszkviselésre, a zsúfolt helyek elkerülésére és a személyes kapcsolatok korlátozására szólította fel.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester az október 9-29. közötti időszakra felfüggeszttette a diákok, a 65 év felettiek és a krónikus betegek utazási kedvezményeit, a főváros által irányított színházak, múzeumok és koncerttermek jegyeladását online üzemmódba állíttatta át, a moszkvai munkáltatókat pedig arra utasította, hogy adják át az önkormányzatnak a hétfő óta kötelezően távmunkában dolgozó alkalmazottjaik – ezek aránya nem lehet kevesebb 30 százaléknál – személyes adatait, mobiltelefonszámát, valamint személygépkocsi-rendszámát és közlekedésibérlet-adatait.

A moszkvai iskolákban hétfő óta szünetel a tanítás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország a „politikai nehézségek” dacára Covid-19 elleni vakcinát szállítson Ukrajnának. Mint mondta, ehhez arra lenne szükség, hogy az ukrán kormány ezt hivatalosan kérelmezze. Erről akkor beszélt, amikor kedden a novo-ogarjovói rezidencián fogadta az oroszajkúak érdekeinek nevében fellépő Ellenzéki Platform – az Életért elnevezésű ukrán párt vezetőjét, Viktor Medvedcsukot.

Putyin elmondta, hogy rokonságának és környezetének több tagja, valamint a védelmi minisztérium csaknem egész vezetése már beoltatta magát a Szputnyik V vakcinával. Medvedcsuk közölte, hogy a Krímben járva a feleségével és a gyerekével együtt ő is beadatta magának az injekciót.

Az orosz elnök a parlementi frakciók vezetőivel lefolytatott videokonferencián elmondta, hogy a járványellenes védekezésért felelős Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes és Anna Popova tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője már beoltatta magát. A hivatalos tájékoztatás szerint maga Putyin ezt még nem tette meg.

Az elnök ismételten azt mondta, hogy a járványhelyzet alakulásával kapcsolatban minden eshetőségre fel kell készülni.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet kedden közölt felmérése szerint az oroszok 74 százaléka tart attól, hogy megfertőződik, vagy a hozzátartozói közül valaki elkapja a Covid-19 betegséget. Tizenegy százalék biztos benne, hogy ez be is következik majd.

A várakozások szerint a kimutatott fertőzések száma szerdán meghaladhatja a tavasszal mért rekordot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.