Nazarbajev nélkül próbál boldogulni Kazahsztán

Hét jelölt jelezte indulását a kazahsztáni elnökválasztáson, amelyre vasárnap kerül sor. Az első az egyenlők között a jelenlegi, ideiglenes államfő, Kaszim-Zsomart Tokajev. Ő annyiban számít kiemelt jelöltnek, hogy személyesen az ország első elnöke, a Kazahsztánt 1991-es függetlenségétől idén márciusig irányító Nurszultan Nazarbajev áldását is megkapta, mikor a szenátus elnökéből az ország első embere lett. Ez nem jelent természetesen automatikusan győzelmet, de azért nem hátrány.

2019. 06. 06. 16:30
A screen advertises the campaign of Kazakh President and candidate in the upcoming presidential election Tokayev in Almaty
KAZAKHSTAN-ELECTION/ Fotó: REUTERS/Pavel Mikheyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nurszultan városában első alkalommal rendeznek elnökválasztást, egyszerűen azért, mert a várost idén tavaszig Asztana néven ismerte a világ az előző, 1997-es átnevezése óta. ­Asztana mesterséges város, abból az elméletből született, hogy a nemzet fővárosának az ország közepén, minden régiótól nagyjából egyenlő távolságban kell lennie. Nurszultan Nazarbajev a régi Celinograd helyére álmodta meg azt a ma másfél milliós települést, amely most már tiszteletből az ő nevét viseli. Az ehhez szükséges felvetés a szenátus elnökéből az ország ideiglenes elnökévé avanzsált Kaszim-Zsomart Tokajev nevéhez fűződik. Az Astana Times cikke szerint a döntés helyes volt, hiszen Washington is az Egyesült Államok alapító atyjának nevét viseli, aki sokkal többet tett az országért, mint ami egy elnök esetében megszokott.

Nurszultan Nazarbajev befolyása az ország életére abszolútnak mondható, ezért is lepett meg mindenkit a döntés, hogy lemond az elnökségről, de megtartja a biztonsági tanács elnöki pozícióját. Az elnök évek óta készíti elő a lépést, megerősítette a parlament szerepét a döntéshozatalban, jogkörökről mondott le, majd idén március 19-én, élő tévébeszédben közölte népével a döntést. Utódja régi harcostársának számít, ilyen minőségé­ben is volt a felsőház első embere, aki az alkotmány értelmében az államfő helyére lép, ha az lemond.

Fotó: REUTERS/Pavel Mikheyev

Ezért új elnök került a szenátus élére, Dariga Nazarbajeva, az elnök lánya. A választáson a hatalmi párt jelöltje Tokajev lesz; a párt elnöke ma is Nurszultan Nazarbajev. Elindul a kormánypárttal jó viszonyban levő Fényes Ösvény Párt (Ak Zsol) jelöltjeként Danija Jeszpajeva, aki az első nő a kazah elnökválasztások történelmében. Jelöltet indítanak a szociáldemokraták és a kommunisták is; ők ketten összesen a szavazatok nagyjából három százalékára számíthatnak.

A régióban Kazahsztán számít egyértelműen a legsikeresebb volt szovjet tagköztársaságnak, ahol politikai stabilitás és gazdasági fejlődés együtt mutatkozik; igaz, ez főként Nurszultan Nazarbajev értő, de vaskezű irányításának köszönhető. Tavaly az országba 24 milliárd dollárnyi külföldi működő tőke érkezett, ami az egész régióba befektetett összeg 90 százaléka. Nurszultan városa sokkal látványosabban fejlődik, mint az ország többi területe, jelentősek a vagyoni különbségek a régiók között.

De a legfontosabb, a kazah politizálás sajátossága, miszerint a függetlenség óta egyetlen kazah politikus se volt olyan helyzetben, hogy a végső szó kimondása ne Nurszultan Nazarbajev elnök feladata lett volna. Az elnökválasztáson győztes vezető előreláthatólag ugyanazon az úton fog haladni, mint az ország első elnöke, azaz erősen centralizált, a stabilitást előtérbe helyező, a külföldi befektetéseket támogató, aktív külpolitikát felmutató irányvonal várható a jövőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.