Négyszáz fölé emelkedett Mozambikban az Idai ciklon halálos áldozatainak száma

Négyszáz fölé emelkedett Mozambikban az Idai ciklon okozta ítéletidő halálos áldozatainak száma a hivatalos adatok szerint – közölte Celso Correia, Mozambik környezetvédelmi minisztere szombaton.

Forrás: MTI2019. 03. 23. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pillanatnyilag 417 halottról és 1528 sérültről tudunk – mondta el sajtótájékoztatóján a miniszter. Előzőleg a hatóságok 293 halálos áldozatról adtak hírt.

Az Idai ciklon, amely az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. Zimbabwéban 259, Malawiban pedig 56 halálos áldozata van az ítéletidőnek.

A mozambiki környezetvédelmi miniszter példa nélküli természeti katasztrófának nevezte az Idai ciklon pusztítását. Elmondása szerint a helyzet valamelyest javul, de továbbra is kritikus, mintegy 3 ezer négyzetkilométernyi terület érintett Mozambikban.

A nemzetközi vöröskereszt pénteken arra figyelmeztetett, hogy esetleg kolerajárvány ütheti fel a fejét Mozambikban, miután néhány kolerás megbetegedést jelentettek Beira városában.

Correia szombaton úgy vélte, járvány még nem fenyeget, bár a szennyezett víz révén valóban könnyebben terjedhet a betegség.

Az ENSZ Élelmezésügyi Programja (WFP) magasabb fokozatra emelte az Idai ciklon okozta vészhelyzet szintjét, és ennek köszönhetően felgyorsulhatnak a rászorulók megsegítésére indított programok – jelentette be a világszervezet péntek este. A ciklon sújtotta délkelet-afrikai térséget a WFP jelenleg a Jemennel, Szudánnal és Szíriával megegyező súlyossági szinten kezeli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.