Negyven év után szabadon engednek egy örmény terroristát

Harry Sassounian Törökország Los Angeles-i főkonzuljával végzett.

2021. 03. 13. 18:18
null
Forrás: FACEBOOK / Los Angeles-i török főkonzulátus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadlábra helyezte az amerikai bíróság azt az örmény származású férfit, aki még 1982. január 28-án megölte Kemal Arıkant, Los Angeles-i török főkonzult az Egyesült Államokban. Harry Sassounian – vagy más néven Hampig Sassounian – életfogytiglani börtönbüntetést kapott korábban a merényletért. A nyomozásban résztvevő rendőrök szerint az 58 éves férfit az ösztönözhette a török diplomata meggyilkolására, hogy bosszút álljon az örmények ellen 1915 év 1923 között zajló cselekményeken, amelyben oszmán katonák is részt vettek. Az ügyben súlyosbító tényezőként tekintettek a hatóságok arra, hogy a diplomatát nemzetisége miatt támadták meg, azonban ennek jelentőségét a 2000-es évek elején elvetették. Egyúttal pedig felmerült Sassounian feltételes szabadlábra helyezése, ugyanis az ítélet szerint csak 25 évet kellett kötelezően letöltenie.

Harry Sassounian Bejrútban született örmény bevándorlók gyermekeként, azonban az Egyesült Államokba költözött és a török diplomata elleni merénylet idején már Los Angeles külvárosában élt. Korabeli sajtóhírek szerint Kemal Arıkan 1982. január 28-án délelőtt autóval indult otthonából a török konzulátusra. A diplomata fél 10 körül állt meg Los Angeles város Westwood negyedében egy piros lámpánál, ekkor két férfi, Harry Sassounian és társa, Krikor Saliba tizennégyszer lőtték meg Arıkant, aki belehalt sérüléseibe. Saliba nem sokkal a merénylet után Bejrútba szökött, így soha nem indult ellene eljárás, egyes feltételezések szerint már abban az évben meghalt a libanoni polgárháborúban. Állítólag mindkét férfi tagja volt egy örmény fegyveres szervezetnek – az Örmény Népirtás Igazságügyi Parancsnokságának (JCAG), mely világszerte követett el támadásokat az 1970-es és 1980-as években török állampolgárok ellen. A csoport többek közt Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban, Iránban és Portugáliában is hajtott végre merényleteket.

Az elmúlt években számos alkalommal engedték volna szabadon a férfit, azonban többnyire a török külügyminisztérium kérésére ez nem történt meg. Az ügyben a demokrata párti Gavin Newsom döntése hozta el a fordulópontot: a politikus 2019 óta Kalifornia állam kormányzója, és bár eleinte nem támogatta Sassounian szabadon engedését – mondván, veszélyt jelent a társadalomra –, nemrégiben változtatott álláspontján. A kormányzó szerint Sassounian akkoriban még csak 19 éves volt és számos háborús trauma érte Libanonban, valamint a korabeli politikai viszályok is közrejátszhattak a gyilkosságban. Newsom elmondta, hogy az örmény férfi felelősséget vállalt tetteiért és megváltozott a börtönben töltött évek alatt.

– Ez egy szomorú nap Kemal Arıkan családjának, Törökország népének és a terrorizmus elleni nemzetközi harcnak

– nyilatkozta Can Oğuz török Los Angeles-i főkonzul, kihangsúlyozva, hogy az ügy veszélyes precedenst teremt, mely nyomán más erőszakos szélsőségesek is felbátorodhatnak. Sassounian ügyvédje vitatja ezt az álláspontot, szerinte a férfi megkapta megérdemelt büntetését.

Kemal Arıkan török diplomatát 1978-ban helyezték át az Egyesült Államokba, miután elődjét és annak helyettesét meggyilkolták Fotó: Facebook/Los Angeles-i török főkonzulátus

A török külügyminisztérium szintén súlyos és visszavonhatatlan döntésnek nevezte a bejelentést. A közlemény továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy ez idáig ötvennyolc török állampolgár, köztük harmincegy diplomata vesztette életét az örmény terrorszervezetek támadásai során. A külügyminisztérium álláspontja szerint az intézkedés árt az együttműködésnek a terrorizmus elleni harcban, továbbá mivel a gyűlölet-bűncselekemények számai emelkednek, még nagyobb szükség lenne a szolidaritásra. 2002-ben Sassounian kijelentette ugyan, hogy hátat fordít a terrorizmusnak, Törökország szerint nem mutatott megbánást az elmúlt, börtönben töltött évek során.

Newsom döntését Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elítélte, aki már az elmúlt években sem támogatta Sassounian szabadon engedését. A politikus közösségi oldalán írt arról, hogy az Arıkan elleni merénylet önmagában is súlyos bűncselekmény, de egyúttal támadás a diplomácia ellen is. Blinken arra is utalt, hogy ez idáig az Egyesült Államok azt szorgalmazta, minden olyan személy, aki megtámadja a diplomatákat, a lehető legmagasabb büntetést kapja és ne legyen helye a feltételes szabadlábra helyezésnek vagy bármilyen engedménynek.

– Arıkanra mindig tisztelettel fogunk emlékezni, kiváló diplomata volt

– jelentette ki Serdar Kılıç, Törökország washingtoni nagykövete nemrégiben, amikor megemlékezést tartottak a megölt diplomata halálának évfordulóján.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.