Nehéz helyzetben kormányozhat Orban

Ha tisztelni fogja a magyarokat, mi is megadjuk a tiszteletet – üzente parlamenti felszólalásában Ludovic Orbannak Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül nehéz politikai környezetben fogja kormányozni Romániát a Ludovic Orban (képünkön) vezette új bukaresti kabinet, amely tegnap bizalmat kapott a parlamenttől. A szavazást az döntötte el, hogy Victor Ponta volt miniszterelnök formációjának néhány törvényhozója az eredeti tervek ellenére a jobbközép kisebbségi kormány beiktatására voksolt. Orban kabinetje hét szavazattal kapott többet a szükséges többségnél.

Fotó: MTI/EPA

A brassói születésű, apja révén magyar származású, 56 éves, gépészmérnöki oklevéllel és posztgraduális politológusi végzettséggel rendelkező Ludovic Orban 2007–2008-ban másfél évig közlekedési miniszter volt Călin Popescu Tăriceanu jobbközép kormányában, 2017 júniusa óta pedig annak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnöke, amelyet államfővé választása előtt Klaus Johannis vezetett. A csaknem másfél évszázada alapított PNL Románia egyik – a kommunizmus idején betiltott, majd azután újraalakult – történelmi pártja, amely az Európai Néppárt tagja.

„Ha tisztelni fogja a magyarokat, mi is megadjuk a tiszteletet” – üzente tegnapi parlamenti felszólalásában Ludovic Orbannak Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Az RMDSZ törvényhozói megszavazták az új kabinetet. Ludovic Orban miniszterelnökként a legsürgősebb teendők közé az idei költségvetés kiigazítását, a jövő évi büdzsé kidolgozását és egy újabb európai uniós biztosjelölt megnevezését sorolta.

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint az elkövetkező egy évben, azaz a jövő ősszel esedékes parlamenti választásokig az új román kabinet semmilyen fajsúlyos intézkedést nem fog tudni elfogadni, mivel nincs parlamenti többsége, így minden egyes intézkedés támogatásához több párttal kell tárgyalnia.

Úgy vélte, inkább egy „kampánykormányzás” jöhet Ludovic Orban vezetésével. Székely Imre, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója a Transindex erdélyi hírportálnak a kormányprogram kapcsán azt mondta, „az energiagazdálkodás terén olyan döntéseket kívánnak hozni, amelyek lehetővé teszik a fekete-tengeri energiaberuházások újrakezdését. – Az energiabiztonság fokozása érdekében a diverzifikáltabb energiahálózati kapcsolódások irányába szeretne lépni a program – fogalmazott az oktató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.