Nehezen halad a szlovákiai magyar pártok egységesítése

A februári választási kudarc után együttműködnének a szlovákiai magyar pártok, de máris kiütköztek a nézeteltérések.

Beke Beáta (Kassa)
2020. 09. 13. 7:15
null
Fotó: Magyar Közösség Pártja Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megosztottság immár nem csak a felvidéki magyarok kiváltsága Szlovákiában: újabb pártot jegyzett be a szlovák belügyminisztérium. A volt kormánypárt, az Irány–Szociáldemokrácia (SMER) egykori miniszterelnöke, Peter Pellegrini Szó–Szociáldemokrácia (Hlas) nevű pártja több mint 94 ezer támogató aláírásnak köszönhetően lépett a szlovák politikai színtérre. A legújabb alakulat akkor kezdett formálódni, amikor Pellegrini és néhány további politikus, köztük tíz parlamenti képviselő, kilépett a Smer–SD-ből, mert nem tudtak azonosulni a párttal. Szlovákiában egyébként összesen mintegy 160 politikai pártot és mozgalmat regisztráltak, többségük azonban alig mérhető. Ehhez képest a Hlas a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint villámrajtot vett, a kormánypárt után máris a második legnagyobb erőként mérik őket. A felmérés szerint a parlamentbe bejutna 5,5 százalékkal a Magyar Közösség Pártja (MKP) is, ami reményre ad okot a februári választási kudarc után.

https://www.facebook.com/mkp.smk/photos/a.272884412738479/3921989307827953/?type=3&theater

Azóta a szlovákiai magyar pártok egyesítésére tesznek kísérletet. Július végén a Gömbaszögi Közéleti Piknik panelbeszélgetéseiben már nem feszültek egymásnak a magyar pártok képviselői, elmaradt egymás támadása, hibáztatása és kiosztása is. Forró Krisztián (MKP), Sólymos László (Most–Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás) pártelnökök az egységes magyar politikai képviselet mellett szóltak. Ekkor tettek ígéretet arra is, hogy augusztus 20-án Komáromban a három párt egy közös nyilatkozatba foglalja ebbéli szándékát. A magyar államalapítás ünnepén a felvidéki magyarok képviseletét magának valló két magyar párt és egy vegyes párt alá is írta az együttműködési szándéknyilatkozatot, amelyben vállalták azt, hogy a soron következő választásokon együtt indulnak. – Forró szerint az egység megteremtésében az MKP-nak lesz a legnagyobb felelőssége, Sólymos úgy látja, az egység nem jelentheti a sokszínűség elvesztését, Mózes pedig azt mondja, mindez piszkosul nehéz lesz – írta az ünnepélyes aláírást követően a Ma7.sk portál.

https://www.facebook.com/mkp.smk/photos/ms.c.eJxFkdkNRDEIAztaAebsv7FVQPB~_R3gwCdKQUsxRESD~;YQGDyZUWCKsryvGBF5G6iFhH5IBGT8Q5bKT0AbQUvMCzI1oDQFEvoiE7EXjAIg~;IRGwjLE~_aGwGFNmBaME1tm4JEBtxadHXOi~_g49APjoHPMLbm3gKzaYbnAR2rnSO~;j~;Kqn9QS2OhP1hJ207G2JvKYWvVbiJubF7BzcTRXXNPob9DvOp7rwH0eQauI~-.bps.a.3853829047977313/3853829117977306/?type=3&theater

– Augusztus óta intenzíven folynak a tárgyalások a pártok között. A múlt héten is kétszer tárgyaltunk. Két elgondolás mentén egyeztetünk. Az egyik a szerkezeti tárgyalócsapat, amelynek tagja vagyok. Annak a lehetőségeit tanulmányozzuk és nézzük át, hogy hogyan tudjuk jogilag összefésülni a három pártot egy pártba. A kivitelezés formája technikai kérdés, amely még nem eldöntött – magyarázta lapunknak az azóta megtett lépéseket Cziprusz Zoltán, az MKP stratégiai alelnöke. Elmondása szerin az ideológiai, a programokról szóló elgondolást pedig egy másik bizottság tárgyalja, valamint létrejött még egy központi bizottság is, amely az előterjesztett anyagokról fog dönteni. – Legközelebb akkor lesz a tárgyalások menetéről sajtóhír, ha sikerül valamilyen végleges konkrétumban megegyezni – tette hozzá.

Az első lépések tehát már megtörténtek, a szlovákiai magyar politikum döntő szereplői az egységesítés rögös útjára léptek, azonban a forma és tartalom még várat magára.

Az aláírást követően sem és ma sem tudja a felvidéki magyarság, a választók, hogy az értékrendben egymástól távol álló MKP és a Híd hogyan fogja áthidalni az egy évtizedes árkokat, milyen szerepet, segédkezet tud ebben nyújtani az Összefogás, milyen irányt vállalnak végül, hogy ténylegesen tető alá tudják-e hozni a magyar egységet vagy az egyesítés különböző buktatóin megakadhat-e az egy magyar párt létrehozása Szlovákiában. Mindenesetre az első nézeteltérések már napvilágot láttak. Sólymos László (Híd) az elmúlt napokban markáns módon nyilatkozott és helyezkedett szembe a magyar kormánnyal és az MKP-val. Az Index-ügy mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli történéseket taglalta, amelynek egyetlen felvidéki vonatkozása, hogy Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója is tagja lett az SZFE kuratóriumának. Forró Krisztián, az MKP elnöke erre így reagált:

„Értem én, hogy a Híd saját választóinak akar kedvében járni, amikor magyarországi ügyekbe szól bele. Ám ha az egység felé szeretnénk haladni, bölcsebb lenne, ha a felvidéki magyarságot közvetlenül, valamint a Dél- és Kelet-Szlovákiát érintő kérdésekkel foglalkoznánk, és lehetőleg mellőznénk azokat a témákat, amelyek megosztják közösségünket. Végül is az árkok betemetésére vállalkoztunk azok szélesítése helyett.”

Nem tudni, hogy mikor, hol és mennyire fognak legközelebb kiütközni az értékrendbeli különbségek, mint például az egyik esetében a keresztény-nemzeti kultúra védelme, amely a másik véleménye szerint felér egy fasiszta ideológiával is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.