Nem adta ki Madrid „A Csirkét” Washingtonnak

Megtagadta Spanyolország a venezuelai hírszerzés egykori vezetőjének kiadatását az Egyesült Államok számára, az USA a férfit kokaincsempészettel vádolja. Hugo Carvajal érdekes pozícióban van: miközben az USA-ban legalább tíz év büntetés várna rá, hazájában sem fogadnák szívesen. A volt kémfőnök februárban menekült el Venezuelából, mivel az ellenzékiek oldalára állt, és erre biztatta a katonaságot is. A madridi bíróság most az egyetlen, amely hitelt ad a szavának, és szabadlábra helyezte a venezuelai politikust.

Zetelaki Réka
2019. 09. 18. 6:44
Former Venezuelan intelligence chief Hugo Carvajal leaves prison after being freed in Estremera
Carvajal családjával, a börtönből távozóban. Haza nem mehet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon távozhatott az El Pollo, azaz A Csirke néven ismert egykori venezuelai kémfőnök, Hugo Armando Carvajal a madridi Estremera börtönből még hétfőn, a spanyol központi büntetőbíróság döntése nyomán. A taláros testület egyben elutasította az Egyesült Államok kiadatási kérelmét is: Washington kábítószer-kereskedelem vádjával adott ki ellene nemzetközi körözést.

– A döntés győzelem az Egyesült Államokkal szemben, de nem Maduro győzelme. El Pollo ugyanis a venezuelai rezsim ellen küzdött – írta Ibéyise Pacheco venezuelai oknyomozó újságírónő a Twitter közösségi oldalon, Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányára utalva.

– Bíztam a spanyol igazságszolgáltatásban, és remélem, egy nap visszatérhetek Venezuelába – fogalmazott Carvajal, hozzátéve: „bárcsak Venezuelában is hasonlóan emberségesek volnának a börtönök”.

Carvajal családjával, a börtönből távozóban. Haza nem mehet
Fotó: Reuters

Venezuela katonai hírszerzésének egykori vezetőjét még áprilisban tartóztatták le Madridban, miután az USA a drogkereskedelemmel és a kolumbiai fegyveres gerillaszervezet, a FARC támogatásával vádolta. Egy New York-i bíróság szerint Carvajal 2006-ban több mint öt tonna kokain csempészését irányította Venezuelából Mexikóba; a szállítmány célja az USA volt. Ha kiadják az Egyesült Államoknak, a férfi legalább tíz év börtönt kockáztat, de akár életfogytiglant is kaphat.

Az 59 éves Carvajal a madridi bíróságon tagadta a vádat, hangsúlyozva, szerinte mindez politikai célokat szolgál, az Egyesült Államok valódi célja pedig az, hogy értékes információkat szerezzen tőle Hugo Chávez – az akkori caracasi vezető – kormányáról. De elismerte, valóban találkozott a FARC vezetőivel, azonban ez a békefolyamat keretében történt, a venezuelai és a kolumbiai kormány jóváhagyásával.

Carvajal Chávez vezetése alatt éveken át állt a katonai hírszerzés élén, majd képviselőként is dolgozott a törvényhozásban a kormányzó szocialisták színeiben. Idén februárban azonban nyilvánosan is eltávolodott Chávez utódjától, Madurótól, és arra szólította fel a hadsereget: szakítson a kormánnyal, és álljon az amerikaiak által is támogatott ellenzéki vezető, Juan Guaido mellé.

Ezt követően először a Dominikai Köztársaságba, majd Spanyolországba menekült, ahol a venezuelai ellenzék számos tagja kapott menedéket. Caracasban a Maduro és Guaido közötti tárgyalások kudarcba fulladtak, de a kormány hétfőn békét kötött egy másik ellenzéki erővel.

Kormányt akarnak

Maratoni tárgyalássorozatot nyitott meg tegnap VI. Fülöp spanyol király, sorra fogadva a pártok vezetőit. A madridi sajtó előzetesen arról cikkezett: a királynak döntenie kell, hogy újra kormányfőnek jelöli-e Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnököt. Amennyiben ugyanis nincs megfelelő támogatottsága, akkor elvetik a szavazást a parlamentben. Ez utóbbi esetben az országban november 10-én előre hozott választásokat tartanak, idén már másodszor. A patthelyzet azért alakult ki, mert a parlament olyannyira megosztottá vált az utóbbi években, hogy egyik párt sem rendelkezik megfelelő többséggel. Sem a két baloldali párt – a szocialisták és az Együtt Képesek vagyunk rá elnevezésű szövetség –, sem pedig a két jobboldali erő, a Néppárt és a Polgárok nem bír a mandátumok többségével. A kisebb nacionalista pártokkal egyik blokk sem szövetkezik szívesen. Sánchezről sokan úgy tartják, a kormányfő keveset ígér a pártok támogatásáért cserébe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.