Nem ártott a botrány Salvininek

Az illegális pártfinanszírozás gyanúja is felmerült Rómában, ahol Matteo Salvini belügyminiszter szoros oroszországi kapcsolatai keltettek feszültséget a kormánykoalíción belül. A botrány azonban egyelőre nem ártott a bevándorlásellenes politikája miatt népszerű Salvininek.

2019. 07. 16. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy rubelt, egy eurót, egy dollárt, de még egy liter vodkát sem kaptam Oroszországtól – mondta még a múlt héten Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miután a Buzzfeed című amerikai hírportál azzal vádolta meg, hogy pártja, a Liga illegális pénzügyi támogatást igényelt Moszkvától. Salvini azonban közölte: amit ottani útjai során kapott, azok orosz játék babák, valamint egyéb gyerekjátékok voltak lánya számára. A Buzzfeed szerint a birtokába került hangfelvételen Salvini egyik bizalmasa, Gianluca Savoini, illetve két ismeretlen olasz és három azonosítatlan orosz férfi hangja hallható. Megbeszélésükön egy olyan üzletről tárgyaltak, amelynek lényege az volt, hogy Salvini pártja négy százalékot kapna az ENI olasz energiacégnek eladott orosz kőolaj árából, több tíz millió dollár értékben. A tárgyalásra állítólag Moszkvában, tavaly októberben, éppen akkor került sor, amikor Salvini az orosz fővárosban tartózkodott. A titkos megbeszélésről már idén február­ban beszámolt a L’Espresso, ám sem az olasz hetilapnak, sem a Buzzfeednek nincs bizonyítéka arról, hogy az üzlet végül megköttetett-e. A Financial Timesnak nyilatkozva Gianluca Savoini elismerte, hogy ő hallható a felvételen, ám tagadja, hogy bűncselekményt követett el.

Az olasz belpolitikát felkavaró botrány egy olyan időszakban pattant ki, amikor a nyugati liberális elit az euró­pai politikába való túlzott moszkvai beavatkozástól tart. Matteo Salvini sosem rejtette véka alá, hogy tiszteli Vlagyimir Putyin orosz államfőt, az Oroszország ellen kivetett uniós szankciók eltörlését szorgalmazza, pártja, a Liga pedig hivatalos együttműködési megállapodást kötött a kormányon lévő Egységes Oroszország párttal. Az ügy kísértetiesen hasonlít az Osztrák Szabadságpárt vezetőjének esetéhez: Heinz-Christian Strache azután volt kénytelen lemondani pártvezetői és alkancellári tisztségéről májusban, hogy az ibizai videóként elhíresült, az osztrák és a német sajtó által kiszivárogtatott felvételen a politikus támogatásért cserébe közbeszerzési megbízásokat ajánlott egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az olasz fővárosban
Fotó: Reuters

Vlagyimir Putyin még az olasz botrány kirobbanása előtt, két héttel korábban tett látogatást Rómában. A tiszteletére adott díszvacsorán Giuseppe ­Conte miniszterelnök mellett a két miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio és a Ligát vezető Matteo Salvini is részt vett, de ott volt az ügy főszereplője, Gianluca Savoini is. Erre a tényre az olasz sajtó a hangfelvétel kiszivárogtatása után hívta fel a figyelmet. Salvini múlt pénteken azt mondta, nem az ő meghívására vett részt Savoini a díszvacsorán, ám szavait cáfolta a miniszterelnök. Az eset kapcsán Luigi Di Maio parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgette, az ellenzéki baloldali Demokrata Párt pedig hazaárulásról beszélt.

A botrány nyomán úgy tűnik, nem csökkent a Matteo Salvinibe vetett lakossági bizalom, amelyet a belügyminiszter főleg az illegális bevándorlás elleni határozott fellépése miatt érdemelt ki. A legfrissebb felmérések szerint a Ligát a választópolgárok 38 százaléka támogatja, míg az Öt Csillag Mozgalom 17 százalékos népszerűségnek örvend, vagyis stabil a kormány pozíciója. ­Luigi Di Maio az Olaszországban partot ért migránsmentő hajókról a napokban azt mondta: „Ha egy hajó Olaszországba érkezik, és nem engedelmeskedik a pénzügyőrség vagy fegyveres erők utasításának, le kell foglalni, és kész, és ezt a hajót nem szabad ismét szabadon elengedni.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.