Nem az EU vagy a Néppárt az ellenségünk, hanem a vírus

A kormány a járvány elleni harcot és az emberek megvédését tartja elsődleges feladatának – mondta Novák Katalin.

Forrás: MTI2020. 04. 17. 11:48
NOVÁK Katalin
Budapest, 2019. november 25. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár beszédet mond a Népesedési Kerekasztal megalakulásának 10. évfordulóján tartott ünnepségen a Kopp Mária Intézetben 2019. november 25-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus az ellenségünk, nem az Európai Unió, nem az Európai Néppárt (EPP) és még csak nem is a magyar ellenzék – hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Valeurs actuelles című francia jobboldali hetilapnak adott interjújában.

A Fidesz alelnöke aláhúzta, hogy

a kormány a járvány elleni harcot, és az emberek megvédését tartja elsődleges feladatának a jelenlegi helyzetben.

Novák Katalin szerint a koronavírus egész Európa számára közös kihívás, ezért az EU-ban a külön érdekekkel szemben a közöseket kell előnyben részesíteni.

Megjegyezte ugyanakkor: az erős nemzetállamok Európa egységének letéteményesei.

„Minden népnek megvannak a maga sajátosságai, különálló törekvései, amelyeket nem lehet egy zavaros masszába olvasztani”

– mutatott rá.

Novák Katalin úgy véli, több Európa helyett jobb Európára van szükségünk, amely tiszteletben tartja a szuverenitás, és a döntések szükséges szintű meghozását magában foglaló szubszidiaritás elvét.

Egyúttal nyomatékosította: Magyarország és az Európai Unió elképzelései nem összeegyeztethetetlenek, csak sok tekintetben eltérőek. Hasonló a helyzet az Európai Néppárt esetében is, ahol több tagpárt van, amelyek nézeteivel a Fidesz nem tud azonosulni, de ez nem jelent áthidalhatatlan akadályt. A lényeg az, hogy közös értékeken osztozunk – tette hozzá Novák Katalin.

„Amíg az EPP tartja magát alapértékeihez, mi is ott leszünk. Ha ez megszűnik, akkor kilépünk”

– mondta.

Az államtitkár a rendeleti kormányzást lehetővé tévő jogszabállyal kapcsolatos vádakra azt válaszolta, hogy az új törvény összhangban áll a magyar alkotmánnyal, és hagyományos parlamenti úton, kétharmados többséggel szavazták meg, a törvényhozás pedig bármikor visszavonhatja.

A csütörtöki interjúban Novák Katalin úgy vélte, nagyrészt inkább a médiának szólt az Európai Bizottságon elnöklő Ursula von der Leyen azon kijelentése, hogy szükség esetén kész cselekedni az ügyben. Az államtitkár rámutatott: a bizottságnak inkább a koronavírussal kellene foglalkoznia, nem Magyarországgal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.